Sałatka jarzynowa, czyli królowa polskich stołów. Babciny przepis

Sałatka warzywna to tradycyjny polska przekąska z ugotowanych z jarzyn: ziemniaków, marchewki, pietruszki z dodatkiem groszku, jajek na twardo oraz ogórka kiszonego i pora. Wszystko scala majonez.
/ 21.11.2019 09:36
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka jarzynowa, czyli królowa polskich stołów. Babciny przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 3 ziemniaki,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 jajka,
  • 3 ogórki kiszone lub 4 konserwowe,
  • 1/3 cebuli lub kawałek zielonego pora,
  • 1 jabłko,
  • 1 mała puszka zielonego groszku,
  • 2/3 szklanki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:
Sałatka jarzynowa to wspomnienie dzieciństwa, pobytu u babci czy zasiadanych uroczystości rodzinnych. Jeśli w niedzielę przygotowujesz bulion, sałatkę warzywną możesz zrobić z ugotowanych w nim warzyw. 
 
Tradycyjna sałatka jarzynowa może zawierać niewielką ilość cebuli - niektórzy omijają ten krok i dodają siekanego pora. Dla złagodzenia smaku warto dodać pokrojone w kostkę jabłko - przełamie kwasowość ogórka. Nie pomijaj jajka na twardo - ugotuj je już wcześniej, żeby zdążyło ostygnąć. Niektórzy dodają je wymiennie z ziemniakiem.
 
  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj i włóż do garnka. Zalej wodą i od momentu zagotowania wody odlicz ok. 40 minut. Mają ugotować się do miękkości. Możesz też wykorzystać gotowane warzywa z rosołu.
  2. Przygotuj sobie deskę i nóż lub kratkę (szatkownicę ręczną) i ostudzone warzywa obierz i krój w kostkę do miski.
  3. Obierz jabłko i jajko i je również pokrój w kostkę podobnych rozmiarów. Przełóż do miski.
  4. Pora i/lub cebulę posiekaj na drobno. 
  5. Ogórki kiszone obierz z twardej skórki i pokrój w kostkę - jeśli są wodniste, postaraj się odsączyć płyn papierowym ręcznikiem. Jeżeli dodajesz do sałatki jarzynowej ogórki konserwowe, to nie musisz ich obierać, tylko umyj i pokrój. 
  6. Otwórz puszkę groszku i odlej zalewę i dodaj do sałatki. Warto dodać go pod koniec, bo jest delikatny.
  7. Wymieszaj składniki i dodaj majonez i musztardę. Na koniec dopraw solą i pieprzem i wstaw do lodówki.  
Podawaj z pieczywem i wędliną, ozdób wedle uznania jarzynami, natką lub groszkiem. 

Kulinarne klasyki: Doskonała zupa pomidorowaJak zrobić chrupiące frytkiBigos idealny - sprawdzone przepisy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)