Wyborna sałatka ziemniaczana - oryginalna Kartoffelsalat

Sałatka ziemniaczana zazwyczaj podawana ze śledziami, cebulą ma niemieckie korzenie. Zobacz przepis na oryginalną Kartoffelsalat.
/ 22.11.2019 10:39
DRUKUJ PRZEPIS
Wyborna sałatka ziemniaczana - oryginalna Kartoffelsalat fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków gotowanych w mundurkach bez soli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 250 ml wywaru (najlepiej wołowego),
  • sól, pieprz - szczypta,
  • cukier do smaku.
Przygotowanie:

Sałatka ziemniaczana w naszym mniemaniu jest sycąca sama w sobie, a w Austrii i Niemczech Kartoffelsalat podaje się jako dodatek do mię. Pojawia się podczas grillowych spotkań i towarzyszą jej różnego rodzaju dipy i sosy.

Sekretem udanej sałatki ziemniaczanej są dobrze ugotowane ziemniaki - bez soli, w mundurkach. Obiera się je dopiero po wystygnięciu. Nie przejmuj się niekiedy wodnistą konsystencją w trakcie przygotowywania - tak wygląda proces tworzenia sałatki z ziemniaków.

  1. Ugotuj umyte ziemniaki w łupinkach w nieosolonej wodzie. Ostudź i obierz.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków.
  3. Zimny wywar wołowy oraz ocet wymieszaj i wlej do ziemniaków i cebuli. 
  4. Następnie dodaj olej i musztardę.
  5. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, ew. cukrem. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Schowaj do lodówki na min. kilka godzin, by składniki się przegryzły.

Zerknij na: Sałatka ziemniaczana świątecznaSałatka z ziemniakami na 5 sposobówPożywna sałatka kartoflana - idealna na zimę

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)