Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków gotowanych w mundurkach bez soli,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 250 ml wywaru (najlepiej wołowego),
- sól, pieprz - szczypta,
- cukier do smaku.
Przygotowanie:
Sałatka ziemniaczana w naszym mniemaniu jest sycąca sama w sobie, a w Austrii i Niemczech Kartoffelsalat podaje się jako dodatek do mięs. Pojawia się podczas grillowych spotkań i towarzyszą jej różnego rodzaju dipy i sosy.
Sekretem udanej sałatki ziemniaczanej są dobrze ugotowane ziemniaki - bez soli, w mundurkach. Obiera się je dopiero po wystygnięciu. Nie przejmuj się niekiedy wodnistą konsystencją w trakcie przygotowywania - tak wygląda proces tworzenia sałatki z ziemniaków.
- Ugotuj umyte ziemniaki w łupinkach w nieosolonej wodzie. Ostudź i obierz.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i dodaj do ziemniaków.
- Zimny wywar wołowy oraz ocet wymieszaj i wlej do ziemniaków i cebuli.
- Następnie dodaj olej i musztardę.
- Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, ew. cukrem. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Schowaj do lodówki na min. kilka godzin, by składniki się przegryzły.
Zerknij na: Sałatka ziemniaczana świątecznaSałatka z ziemniakami na 5 sposobówPożywna sałatka kartoflana - idealna na zimę