Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 4 duże płaty śledziowe z oliwy
- 1,5 szklanki śmietany 18-proc.
- 1 duże jabłko
- cebula
- 2 kiszone ogórki
- pęczek koperku
- olej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, przekrój wzdłuż na połówki. Nie obieraj ich ze skórki!
2. W dużej misce wymieszaj rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli.
3. Polej kilkoma łyżkami oleju, włóż ziemniaki. Dobrze wymieszaj, aby pokryły się przyprawami.
4. Ułóż na blaszce i piecz do miękkości w temp. 190°C.
5. W tym czasie śmietanę wymieszaj z posiekaną cebulką, a także obranymi i pokrojonymi w drobną kosteczkę ogórkami. Dodaj jabłko oraz drobno posiekany koperek.
6. Dodaj pokrojone w paseczki śledzie.
7. Sos dopraw pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
8. Upieczone ziemniaki podawaj obłożone przygotowanym śledziem.
Przepis z "Poradnika domowego"
2. W dużej misce wymieszaj rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli.
3. Polej kilkoma łyżkami oleju, włóż ziemniaki. Dobrze wymieszaj, aby pokryły się przyprawami.
4. Ułóż na blaszce i piecz do miękkości w temp. 190°C.
5. W tym czasie śmietanę wymieszaj z posiekaną cebulką, a także obranymi i pokrojonymi w drobną kosteczkę ogórkami. Dodaj jabłko oraz drobno posiekany koperek.
6. Dodaj pokrojone w paseczki śledzie.
7. Sos dopraw pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
8. Upieczone ziemniaki podawaj obłożone przygotowanym śledziem.
Przepis z "Poradnika domowego"