Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis

Pasztet z selera doprawiony gałką muszkatołową, czosnkiem i sosem sojowym zachwyci nie tylko wegetarian. Jego przygotowanie jest niezwykle proste!
Małgorzata Machnicka / 20.11.2019 08:37
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z selera z kaszą jaglaną i marchewką. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 90 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 bulwy selera,
  • 1 marchewka,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 jajka,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • bułka tarta,
  • 4 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Pasztet z selera zachwyca delikatną słodyczą i kremową konsystencją. Podawaj go razem ze świeżym masłem i razowym pieczywem

  1. Bulwy selera i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze części. Włóż do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i ugotuj do miękkości. Przełóż do dużej miski.
  2. Na patelni podsmaż cebulę. Razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, resztą przypraw i sosem sojowym dodaj do miski.
  3. Całość zblenduj na gładką masę, dodaj jajka, kaszę manną i drobno pokrojoną natkę pietruszki.
  4. Formę keksową wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę do formy i piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.
  5. Pasztet z selera podawaj z kiszonym ogórkiem, masłem i świeżym pieczywem.

Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z soczewicy
Przepis na pasztet z cieciorki

DRUKUJ PRZEPIS