Dorsz w zalewie octowej to pyszny sposób na lekkie i zdrowe danie obiadowe. Dorsz sam w sobie to jedna z najpopularniejszych ryb w polskiej kuchni. Dodatek octowej zalewy i chrupiąca panierka to ciekawa propozycja np. na wigilijny stół. Jeśli chcesz, możesz go zastąpić również inną delikatną rybą - miruną, tilapią albo okoniem.
Spis treści:
Dorsz w zalewie octowej i panierce
Dorsz w zalewie octowej to pyszna przekąska na każdą okazję, a także ciekawy dodatek do sałatek. Świetnie sprawdzi się także np. do szaszłyków z grilla, z chrupiącą papryką, marynowanymi grzybkami i kawałkami jabłka.
Składniki:
- 6 filetów z dorsza,
- 1/3 litra octu 10%,
- litr wody,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 7 ziaren pieprzu,
- 2 cebule,
- 2 łyżeczki cukru,
- 3 liście laurowe,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw,
Dodatkowo:
- bułka tarta,
- mąka,
- 2-3 jajka,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza umyj, osusz, oprósz solą. Pokrój je na małe porcje, tak by mieściły się w słoikach.
- Bułkę tartą wymieszaj pół na pół z mąką, a jajko roztrzep, na patelni rozgrzej olej.
- Każdy kawałek ryby obtocz w jajku, mące z bułką, usmaż na oleju na złoto.
- W tym czasie przygotuj zalewę octową do dorsza: do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, wszystkie przyprawy oraz cebulę pokrojoną w talarki.
- Gotuj ok. 7 minut.
- Na dnie każdego słoika ułóż nieco cebuli, warstwę ryby, cebulę i ponownie rybę.
- Wlej gorącą zalewę, aż wszystkie składniki będą zakryte.
- Zakręć szczelnie słoiki i odwróć je do góry dnem do ostudzenia.
- Słoiki z dorszem w zalewie octowej mogą stać w ciemnym, zimnym miejscu do 3–4 miesięcy. Dorsz najlepiej smakuje już 1–2 dni po przygotowaniu. Wcześniej nie ma co otwierać słoików, gdyż ryba nie zdąży się jeszcze dobrze zamarynować.
fot. Dorsz w zalewie octowej i panierce/Adobe Stock, Stuart Little
Dorsz w zalewie octowej z pomidorami
Dorsz w zalewie octowej będzie też doskonale smakował w wersji z pomidorowym, lekkim i aromatycznym sosem. Ten przepis sprawdzi się jako danie obiadowe lub przekąska imprezowa. Podawaj z frytkami, ziemniakami lub warzywną sałatką z dodatkiem sera feta.
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza,
- przyprawa do ryb,
- sól,
- pieprz,
- mąka,
- olej,
Składniki na zalewę:
- 1/2 litra wody,
- 2 łyżki octu,
- 1,5 łyżki cukru,
- 1/2 łyżki soli,
- 10 dag przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki keczupu,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na niewielkie kawałki.
- Posyp dorsza przyprawą do ryb, ewentualnie lekko posól.
- Cebulę obierz, pokrój na półplasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju.
- Wszystkie składniki zalewy, łącznie z cebulą, zagotuj i 5 minut gotuj na wolnym ogniu.
- Dopraw pieprzem i ewentualnie posól.
- Ryby panieruj w mące i usmaż na oleju na rumiano.
- Filety przełóż do słoja i każdą warstwę zalej gorącą zalewą. Zakręć.
- Ostudź i wstaw słoiki z dorszem w zalewie octowej do lodówki - co najmniej na 2 dni.
- Ryby możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Po otwarciu słoików z dorszem w occie, zawartość trzeba spożyć w ciągu 2 dni.
fot. Dorsz w zalewie octowej z pomidorami/Adobe Stock, shaiith
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.11.2018
Zobacz więcej przepisów na dorsza: