Dorsz to jedna z najpopularniejszych ryb w polskiej kuchni. A dorsz w zalewie octowej to ciekawa propozycja np. na wigilijny stół. Jeśli chcesz, możesz go zastąpić również inną delikatną rybą - miruną, tilapią albo okoniem.
Dorsz smażony w zalewie octowej
Dorsz w zalewie octowej to pyszna przekąska na każdą okazję, a także ciekawy składnik sałatek. Świetny także np. do szaszłyków, z chrupiącą papryką, marynowanymi grzybkami i kawałkami jabłka.
Składniki:
-
6 filetów z dorsza,
-
1/3 litra octu 10%,
-
litr wody,
-
6 ziaren ziela angielskiego,
-
7 ziaren pieprzu,
-
2 cebule,
-
2 łyżeczki cukru,
-
3 liście laurowe,
-
2 łyżeczki soli,
-
łyżka oliwy,
-
łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw,
Dodatkowo:
- bułka tarta,
-
mąka,
-
2-3 jajka,
-
olej.
Sposób przygotowania:
-
Filety z dorsza umyj, osusz, oprósz solą.
-
Pokrój je na małe porcje, tak by mieściły się w słoikach.
-
Bułkę tartą wymieszaj pół na pół z mąką.
-
Jajko roztrzep, na patelni rozgrzej olej.
-
Każdy kawałek ryby obtocz w jajku, mące z bułką, usmaż na oleju na złoto.
-
W tym czasie przygotuj zalewę octową do dorsza: do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, wszystkie przyprawy oraz cebulę pokrojoną w talarki.
-
Gotuj ok. 7 minut.
-
Na dnie każdego słoika ułóż nieco cebuli, warstwę ryby, cebulę i ponownie rybę.
-
Wlej gorącą zalewę, aż wszystkie składniki będą zakryte.
-
Zakręć szczelnie słoiki i odwróć je do góry dnem do ostudzenia.
Słoiki z dorszem w zalewie octowej mogą stać w ciemnym, zimnym miejscu do 3–4 miesięcy. Dorsz najlepiej smakuje już 1–2 dni po przygotowaniu. Wcześniej nie ma co otwierać słoików, gdyż ryba nie zdąży się jeszcze dobrze zamarynować.
Dorsz w occie z pomidorami
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza,
- przyprawa do ryb,
- sól,
- pieprz,
- mąka,
- olej,
Zalewa:
- 1/2 litra wody,
- 2 łyżki octu,
- 1,5 łyżki cukru,
- 1/2 łyżki soli,
- 10 dag przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki keczupu,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na niewielkie kawałki.
- Posyp dorsza przyprawą do ryb, ewentualnie lekko posól.
- Cebulę obierz, pokrój na półplasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju.
- Wszystkie składniki zalewy, łącznie z cebulą, zagotuj i 5 minut gotuj na wolnym ogniu.
- Dopraw pieprzem i ewentualnie posól.
- Ryby panieruj w mące i usmaż na oleju na rumiano.
- Filety przełóż do słoja i każdą warstwę zalej gorącą zalewą. Zakręć.
- Ostudź i wstaw słoiki z dorszem w zalewie octowej do lodówki - co najmniej na 2 dni.
Ryby możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Po otwarciu słoików z dorszem w occie, zawartość trzeba spożyć w ciągu 2 dni.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.11.2018
Zobacz więcej przepisów na ryby:

Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika

Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię

Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę

Ryba po grecku - najlepszy przepis

Ryba w wersji fit - przepis na święta

Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie

Kulebiak z rybą - przepis składniki i przygotowanie
