dorsz w zalewie octowej fot. Adobe Stock

Dorsz w zalewie octowej - 2 sprawdzone przepisy na dorsza w occie

Dorsz w zalewie octowej to danie łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy filety obtoczyć w panierce, usmażyć - i już można je wkładać do aromatycznej marynaty. Z wielu pomysłów na dorsza w occie polecamy wam klasyczną wersję z klarowną marynatą oraz dorsza w zalewie octowo-pomidorowej.
Robert Grotkowski / 08.12.2020 06:56
dorsz w zalewie octowej fot. Adobe Stock

Dorsz to jedna z najpopularniejszych ryb w polskiej kuchni. A dorsz w zalewie octowej to ciekawa propozycja np. na wigilijny stół. Jeśli chcesz, możesz go zastąpić również inną delikatną rybą - miruną, tilapią albo okoniem.

Dorsz smażony w zalewie octowej

Dorsz w zalewie octowej to pyszna przekąska na każdą okazję, a także ciekawy składnik sałatek. Świetny także np. do szaszłyków, z chrupiącą papryką, marynowanymi grzybkami i kawałkami jabłka.

Składniki:

  • 6 filetów z dorsza,

  • 1/3 litra octu 10%,

  • litr wody,

  • 6 ziaren ziela angielskiego,

  • 7 ziaren pieprzu,

  • 2 cebule,

  • 2 łyżeczki cukru,

  • 3 liście laurowe,

  • 2 łyżeczki soli,

  • łyżka oliwy,

  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw,

Dodatkowo:

  • bułka tarta,
  • mąka,

  • 2-3 jajka,

  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza umyj, osusz, oprósz solą.

  2. Pokrój je na małe porcje, tak by mieściły się w słoikach.

  3. Bułkę tartą wymieszaj pół na pół z mąką.

  4. Jajko roztrzep, na patelni rozgrzej olej.

  5. Każdy kawałek ryby obtocz w jajku, mące z bułką, usmaż na oleju na złoto.

  6. W tym czasie przygotuj zalewę octową do dorsza: do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, wszystkie przyprawy oraz cebulę pokrojoną w talarki.

  7. Gotuj ok. 7 minut.

  8. Na dnie każdego słoika ułóż nieco cebuli, warstwę ryby, cebulę i ponownie rybę.

  9. Wlej gorącą zalewę, aż wszystkie składniki będą zakryte.

  10. Zakręć szczelnie słoiki i odwróć je do góry dnem do ostudzenia.

Słoiki z dorszem w zalewie octowej mogą stać w ciemnym, zimnym miejscu do 3–4 miesięcy. Dorsz najlepiej smakuje już 1–2 dni po przygotowaniu. Wcześniej nie ma co otwierać słoików, gdyż ryba nie zdąży się jeszcze dobrze zamarynować.

Dorsz w occie z pomidorami

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • przyprawa do ryb,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka,
  • olej,

Zalewa:

  • 1/2 litra wody,
  • 2 łyżki octu,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 10 dag przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki keczupu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Posyp dorsza przyprawą do ryb, ewentualnie lekko posól.
  3. Cebulę obierz, pokrój na półplasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju.
  4. Wszystkie składniki zalewy, łącznie z cebulą, zagotuj i 5 minut gotuj na wolnym ogniu.
  5. Dopraw pieprzem i ewentualnie posól.
  6. Ryby panieruj w mące i usmaż na oleju na rumiano.
  7. Filety przełóż do słoja i każdą warstwę zalej gorącą zalewą. Zakręć.
  8. Ostudź i wstaw słoiki z dorszem w zalewie octowej do lodówki - co najmniej na 2 dni.

Ryby możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Po otwarciu słoików z dorszem w occie, zawartość trzeba spożyć w ciągu 2 dni.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.11.2018

 

Zobacz więcej przepisów na ryby:

Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika to świetna alternatywa dla ryb w panierce. W naszym przepisie doprawiony jest papryczką chili, kolorowym pieprzem i cytryną.
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku nie tylko na Wigilię
Ryba po japońsku to niestandardowe danie wigilijne lub pomysł na obiad z rybą w cieście naleśnikową. Smaży się ją i podaje z zalewą pomidorowo-octową, papryką konserwową i np. ananasem na zimno lub ciepło.
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by w zaledwie pół godziny zrobić smaczną rybę z piekarnika.
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku - najlepszy przepis
Ryba po grecku to po prostu biała ryba, włoszczyzna i garść przypraw. To jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnego stołu.
Ryba w wersji fit - przepis na święta
Ryba w wersji fit - przepis na święta
Zobacz przepis na świąteczną rybę w wersji fit: święta na diecie są możliwe!
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!
Kulebiak z rybą - przepis składniki i przygotowanie
Kulebiak z rybą - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne danie ze wschodu Polski: wypróbuj kulebiak z rybą!
Ryba na ostro - przepis składniki i przygotowanie
Ryba na ostro - przepis składniki i przygotowanie
Serwuj z kaszą lub ziemniakami!