dorsz smażony w occie fot. Adobe Stock

Jak przygotować dorsza w occie? Zobacz najlepsze przepisy!

Dorsze marynuje się w occie najczęściej już usmażone w panierce – właśnie takie smakują najlepiej.
Robert Grotkowski / 26.11.2018 15:24
dorsz smażony w occie fot. Adobe Stock

 

Dorsz to jedna z najpopularniejszych ryb w naszej kuchni. Najlepsze przepisy na niego zebraliśmy dla was tutaj. Do porcji przepisów dokładamy dziś kolejne – na pysznego dorsza w occie. I to od razu na dwa sposoby!

 

Dorsz smażony w zalewie octowej

 

To pyszna przekąska na każdą okazję, a także ciekawy składnik sałatek. Świetny także np. do szaszłyków, z chrupiącą papryką, marynowanymi grzybkami i kawałkami jabłka.

Składniki:

  • 6 filetów z dorsza

  • 1/3 litra octu 10%

  • litr wody

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 7 ziaren pieprzu

  • 2 cebule

  • 2 łyżeczki cukru

  • 3 liście laurowe

  • 2 łyżeczki soli

  • łyżka oliwy

  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw

  • Dodatkowo:

  • bułka tarta

  • mąka

  • 2–3 jajka

  • olej

Przygotowanie:

  1. Filety umyj, osusz,oprósz solą.

  2. Pokrój je na małe porcje, tak by mieściły się w słoikach.

  3. Bułkę tartą wymieszaj pół na pół z mąką.

  4. Jajko roztrzep, na patelni rozgrzej olej.

  5. Każdy kawałek ryby obtocz w jajku, mące z bułką, usmaż na oleju na złoto.

  6. W tym czasie przygotuj zalewę do ryby: do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, wszystkie przyprawy oraz cebulę pokrojoną w talarki.

  7. Gotuj ok. 7 minut.

  8. Na dnie każdego słoika ułóż nieco cebuli, warstwę ryby, cebulę i ponownie rybę.

  9. Wlej gorącą zalewę, aż wszystkie składniki będą zakryte.

  10. Zakręć szczelnie słoiki i odwróć je do góry dnem do ostudzenia.

 

Słoiki mogą stać w ciemnym, zimny miejscu do 3–4 miesięcy. Dorsz najlepiej smakuje już 1–2 dni po przygotowaniu. Wcześniej nie ma co otwierać słoików, gdyż ryba nie zdąży się jeszcze dobrze zamarynować.

Dorsz w occie z pomidorami

 

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz

  • mąka

  • olej
  • Zalewa:
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki octu

  • 1,5 łyżki cukru

  • 1/2 łyżki soli
  • 10 dag przecieru pomidorowego

  • 4 łyżki keczupu

  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Posyp przyprawą do ryb, ew. lekko posól.
  3. Cebulę obierz, pokrój na półplasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju.
  4. Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą zagotuj i 5 minut gotuj na wolnym ogniu.
  5. Dopraw pieprzem i ewentualnie posól.
  6. Ryby panieruj w mące i usmaż na oleju na rumiano.
  7. Filety przełóż do słoja i każdą warstwę zalej gorącą zalewą. Zakręć
  8. Ostudź i wstaw do lodówki co najmniej na 2 dni.

Ryby możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Po otwarciu słoików, zawartość trzeba spożyć w ciągu 2 dni.

 

Czytaj też:

Dorsz w beszamelu

Jak przyrządzić dorsza?

Złociste kuleczki z dorsza

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)