Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową

Tradycyjne śledzie pod pierzynką to sałatka śledziowa warstwowa z gotowanymi warzywami, jajkiem na twardo, cebulą - idealna sałatka na święta! Inna nazwa, znana w Rosji i na Ukrainie, to Szuba.
/ 15.11.2019 09:29
DRUKUJ PRZEPIS
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 małe cebule,
  • 5 buraków czerwonych,
  • 6 ziemniaków,
  • 7 ogórków kiszonych średniej wielkości,
  • 8 jajek,
  • 300 g sera żółtego,
  • natka pietruszki lub koperek (pęczek),
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego lub oleju lnianego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ok. 400 ml majonezu.
Przygotowanie:

Wigilijny stół będzie uginał się pod ciężarem pysznych potraw rybnych, ale znajdź koniecznie miejsce na śledzie pod pierzynką. Z podanych składników otrzymasz ok. 16 porcji! Przygotuj minimum dwa wysokie szklane naczynia. 

Ta warstwowa sałatka gotowanymi warzywami pochodzi z Rosji, jest znana pod nazwą Szuba, co oznacza futerko. Samo siekanie, krojenie i układanie warstw nie powinno zająć dłużej niż 1 godzinę, o ile wcześniej ugotujesz ziemniaki i buraki. Pamiętaj, że jaja na twardo również potrzebują kilku godzin na wystudzenie.

W trakcie gotowania warzyw możesz przygotować inne potrawy wigilijne, np. barszcz czerwony czy karpia po żydowsku.

  1. Buraki i ziemniaki (bez obierania) ugotuj w osobnych garnkach, następnie odcedź je i ostudź. 
  2. W międzyczasie ugotuj jaja na twardo, zahartuj i ostudź.
  3. Gdy jarzyny będą gotowe do układania w sałatce, śledzie pokrój w większe kawałki i skrop sokiem z cytryny.
  4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do śledzi wraz  musztardą, olejem.
  5. Mieszankę dopraw czarnym pieprzem i wyłóż do szklanej dużej salaterki (lub dwóch). Warstwę posmaruj 1/3 majonezu.
  6. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Połóż na warstwie w salaterce.
  7.  Dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Posmaruj je kolejną warstwą majonezu.
  8. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do sałatki i posmaruj je ostatnią częścią majonezu.
  9. Jajka posiekaj drobno i wyłóż na sałatkę. 
  10.  Na wierzch zetrzyj ser na dużych oczkach i szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki. Odstaw na minimum godzinę do lodówki.

Trik na wersję light:

Jeśli drażni cię duża ilość majonezu, przygotuj sos majonezowy: 300 g śmietany 18% wymieszaj z 2 łyżkami musztardy i 10 łyżkami majonezu. Dodaj 4 łyżki oleju i dopraw solą i pieprzem. 

Więcej kulinarnych inspiracji:Tatar ze śledzia z ostrą nutą 
Najszybszy i najprostszy przepis na karpia na WigilięKarp na szaro - zabłyśnij znajomością przedwojennej receptury

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA