Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis

Pasztet z fasoli doprawiony majerankiem i gałką muszkatołową to doskonała propozycja na świąteczny stół. Jego przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 70 minut.
Małgorzata Machnicka / 20.11.2019 13:58
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z fasoli z majerankiem i gałką muszkatołową. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g suchej białej fasoli,
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 jajka,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Pasztet z fasoli możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej będzie komponował się z kiszonymi ogórkami i wytrawną konfiturą z jabłek

Pasztet z białej fasoli ma to do siebie, że można go przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. To jedno z naszych ulubionych świątecznych dań. 

  1. Dzień przed przygotowywaniem pasztetu, namocz fasolę w zimnej wodzie i odstaw na 12 h.
  2. Odlej wodę z fasoli (ale jej nie wylewaj, przyda się na koniec przepisu), zalać ponownie świeżą i gotuj przez około 2,5 h.
  3. Ugotowaną fasolę przełóż do dużej miski.
  4. Na patelni zeszklij cebulę, na sam koniec smażenia dodaj czosnek i podsmażaj przez kilkanaście sekund. Dodaj do miski z fasolą razem z kaszą jaglaną, jajkami, musztardą, masłem i przyprawami. 
  5. Masę przepuść przez maszynkę do mięsa i wyłóż do foremek wysmarowanych masłem i osypanych bułką tartą.
  6. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach.

Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z ciecierzycy
Przepis na pasztet z selera

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)