Czas wykonania: 70 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g suchej białej fasoli,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 jajka,
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pasztet z fasoli możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej będzie komponował się z kiszonymi ogórkami i wytrawną konfiturą z jabłek.
Pasztet z białej fasoli ma to do siebie, że można go przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. To jedno z naszych ulubionych świątecznych dań.
- Dzień przed przygotowywaniem pasztetu, namocz fasolę w zimnej wodzie i odstaw na 12 h.
- Odlej wodę z fasoli (ale jej nie wylewaj, przyda się na koniec przepisu), zalać ponownie świeżą i gotuj przez około 2,5 h.
- Ugotowaną fasolę przełóż do dużej miski.
- Na patelni zeszklij cebulę, na sam koniec smażenia dodaj czosnek i podsmażaj przez kilkanaście sekund. Dodaj do miski z fasolą razem z kaszą jaglaną, jajkami, musztardą, masłem i przyprawami.
- Masę przepuść przez maszynkę do mięsa i wyłóż do foremek wysmarowanych masłem i osypanych bułką tartą.
- Piecz przez 45 minut w 180 stopniach.
Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z ciecierzycy
Przepis na pasztet z selera