Przygotowanie kolacji wigilijnej nie należy do najprostszych czynności. Zjeżdża się cała rodzina, a ty dwoisz się i troisz, by ze wszystkim zdążyć oraz by każde danie było wyśmienite. Przygotowałyśmy dla ciebie 4 proste przepisy na pyszne dania z ryby. Nie dość, że wyglądają pięknie, to jeszcze i rewelacyjnie smakują.
Ryba w papilotach z pomarańczami
3 h / 4 porcje
Pachnące i soczyste pomarańcze, aromatyczne goździki czy rodzynki to składniki, które potrafią szybko wyczarować atmosferę świąt. To właśnie one sprawiają, że nasz przepis tak dobrze komponuje się z bożonarodzeniowym menu. Bogatym smakiem łososia w pomarańczach możesz cieszyć się także na co dzień. Podany na rodzinnym obiedzie jako danie główne, na pewno spotka się z entuzjastycznym przyjęciem Twoich bliskich!
SKŁADNIKI
- 600 g filetu z łososia ze skórą
- 6 łyżek słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 4 płaskie łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- 4 goździki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 pomarańcze
- garść rodzynek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Łososia pokrój na 4 równe części i przełóż do miski. W oddzielnym naczyniu wymieszaj sos sojowy, sos chili i majonez. Całość przelej do miski z rybą i odstaw do marynowania na około 2 godziny do lodówki.
- Goździki i ziele angielskie rozgnieć w moździerzu i dodaj do nich gałkę muszkatołową.
- Pomarańcze dokładnie wyszoruj, a dwie z nich pokrój na cienkie plasterki.
- Na 4 arkuszach papieru do pieczenia ułóż 2 plastry pomarańczy, posyp szczyptą rozgniecionych przypraw i połową rodzynek. Na pomarańczach połóż po kawałku zamarynowanej wcześniej ryby, a następnie jeszcze szczyptę przypraw. Na wierzchu poukładaj przekrojone na pół plasterki pomarańczy. Na każdą porcję zetrzyj nieco skórki z pomarańczy i posyp pozostałymi rodzynkami.
- Zawiń tak, aby para nie wydostawała się na zewnątrz i ułóż pakunki na blasze do pieczenia.
- Piecz około 15 – 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- Przed podaniem ostrożnie otwórz każdy pakunek.
Tatar ze śledzia z awokado i kolendrą
30 min. / 4-6 porcji
Klasyczna przekąska z nutką egzotyki, czyli śledzik z awokado i kolendrą, doskonale sprawdzi się jako drobna niespodzianka na świątecznym stole lub na niezobowiązującym domowym przyjęciu. Jeżeli szukasz nowych pomysłów na podanie dobrego znajomego śledzia – sprawdź nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 4 filety z matiasa
- 1 mała czerwona cebula
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- pieprz
- pęczek świeżej kolendry
- ulubione ciemne pieczywo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Obierz awokado i odłóż 0,25 porcji. Wszystkie pozostałe składniki bardzo drobno posiekaj i wymieszaj. Dodaj majonez i pieprz do smaku.
- Na koniec posyp tatara posiekaną kolendrą i udekoruj odłożoną wcześniej porcją awokado, pokrojoną w drobną kostkę.
- Podawaj w salaterce lub kilku mniejszych miseczkach – po jednej porcji na miseczkę. Danie świetnie skomponuje się z ciemnym pieczywem.
- Uwaga: jeżeli ryba okaże się bardzo słona, przepłucz ją w wodzie lub namaczaj przez pół godziny przed przygotowaniem tatara.
Rolada szpinakowo-łososiowa z majonezem
Oto świetna, zimna przekąska na świąteczne śniadanie albo domowe przyjęcie! Będzie nie tylko ciekawą odmianą od klasycznych dań rybnych, lecz także piękną ozdobą stołu. Apetyczne kolory i pyszny smak sprawią, że niejedna ręka wyciągnie się po dokładkę!
SKŁADNIKI
- 450 g mrożonego szpinaku
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju do pieczenia
- 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- 1 łyżka chrzanu
- 300 g łososia wędzonego w plastrach
- sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozmrożony szpinak dokładnie odcedź z wody na sicie.
- Ubij białka na sztywną pianę. Wciąż ubijając, dodaj kolejno po 1 żółtku. Następnie wsyp pszesianą przez sito mąkę, dodaj odcedzony szpinak i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem (opcjonalnie możesz dodać starty czosnek).
- Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wcześniej posmaruj papier odrobiną oleju – ułatwi to odklejenie ciasta po upieczeniu). Wyrównaj ciasto na blasze tak, aby uzyskać prostokąt i piecz w 180oC przez około 15 – 20 minut.
- Wyjmij ciasto z piekranika, a gdy lekko ostygnie – posmaruj na całej powierzchni majonezem wymieszanym z chrzanem. Poukładaj płaty łososia, po czym zwiń całość w rulon, owiń folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Roladę podawaj pokrojoną na plastry o grubości około 2 – 3-centymetrów.
Tatar ze śledzia
30 min. / 4-6 porcji
Śledzik, grzybki, ogóreczki i Majonez Dekoracyjny WINIARY? To się musi udać! Łatwa do przygotowania przystawka z matiasem w roli głównej sprawi, że stołownicy nabiorą apetytu na więcej! Polecamy, nie tylko na Święta.
SKŁADNIKI
- 4 filety z matiasa
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- kilka grzybków konserwowych
- 1 pieczona czerwona papryka bez skóry
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
- pieprz do smaku
- natka pietruszki
- ulubione, ciemne pieczywo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rybę, ogórki, grzybki, paprykę oraz cebulę bardzo drobno posiekaj i wymieszaj.
- Dodaj pieprz do smaku, musztardę i majonez dekoracyjny WINIARY.
- Danie podaj w salaterce lub na ciemnym pieczywie posypane natką pietruszki.
- Jeżeli chcesz aby danie wyróżniło się na swiątecznym stole podaj je w formie wieńca, które możesz ozdobić piórkami czerwonej cebuli, cienkimi plasterkami ogórka i kawałeczkami pieczonej papryki.
- Uwaga: jeżeli ryba okaże się bardzo słona to przepłucz ją w wodzie lub mocz wcześniej przez pół godziny.