odmiany pomidorów, rodzaje pomidorów, pomidory w różnej postaci fot. Fotolia

5 odsłon przetworów z pomidora: do czego pasują?

Sok, suszone, przecier, koncentrat, a może z puszki?
Weronika Kwaśniak / 03.09.2015 14:11
odmiany pomidorów, rodzaje pomidorów, pomidory w różnej postaci fot. Fotolia

Przetwory pomidorowe zawierają mniejszą ilość witamin (głównie witaminy C) i soli mineralnych niż świeże warzywa, ale mają też zalety! Jakie?

Po pierwsze, w okresie zimowym, jesiennym i wiosennym na pewno są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Po drugie, przeciery czy soki, pod niektórymi względami, są nawet wartościowsze od pomidorów świeżych.
Jak to możliwe? Za sprawą najcenniejszego ich składnika, czyli likopenu. Należy on do grupy przeciwutleniaczy i wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, chroni też przed miażdżycą i chorobami serca. Składnik ten pod wpływem wysokiej temperatury, która towarzyszy np. gotowaniu czy pasteryzacji, przechodzi w formę łatwiej przyswajalną przez organizm. Dlatego choćby z tego powodu warto sięgać po pomidorowe przetwory. Zobacz więcej na temat przetworów z pomidorów!

Sok pomidorowy

  • Zawiera 17 kcal w 100 ml!
  • Bogaty w betakaroten, witaminę C i potas.
  • Wielką wartością pomidorowego soku  (oraz innych przetworów) jest duża zawartość potasu. Niestety, ten kupiony w sklepie ma często dodatek soli, zawiera więc sód, który znosi jego dobroczynne działanie. Dlatego kupując napoje, warto czytać etykiety lub wybierać np. świeżo wyciskane soki o krótkim okresie przydatności do spożycia - one najczęściej nie zawierają dodatku soli.
  • Sok jest doskonały do picia, dzięki niemu szybko zregenerujemy organizm. Można go też użyć do duszenia mięsa oraz warzyw. Na bazie soku warto przygotowywać koktajle, np. z dodatkiem innych warzyw, ziół czy kefiru. W połączeniu z wódką i przyprawami powstanie z niego drink - Krwawa Mary.

Suszone pomidory

  • Zawierają 260 kcal w 100 g!
  • Ze wszystkich przetworów, to właśnie te mają w sobie najwięcej likopenu. Są też bogate w błonnik.
  • Najpopularniejsze suszone pomidory to te w zalewie z oliwy z oliwek lub oleju. Mogą być aromatyzowane np. ziołami, czosnkiem. Można też kupić pomidory suszone bez zalewy, paczkowane - są kwaśniejsze i łatwo się kruszą. Kupując suszone pomidory, najlepiej wybierać te, które dojrzewały na słońcu, a nie w suszarni (informacja na opakowaniu).
  • Doskonały dodatek do sałatek w stylu śródziemnomorskim. Dobrze komponuje się z makaronem, sałatą, mozzarellą, suszoną szynką. Można je też dodawać do potraw duszonych, np. mięs, warzyw, a także sosów, pizzy.  Przerabia się je na pasty, dodaje do przekąsek lub nadziewa pieczenie.

Przecier pomidorowy

  • Zawiera 29 kcal w 100 g!
  • To idealne źródło potasu, magnezu, fosforu, a także witamin z grupy A i B.
  • Może być otrzymywany  ze świeżych (smaczniejszy i wartościowszy) lub mrożonych dojrzałych pomidorów, które po rozdrobnieniu poddawane są przecieraniu przez sita. W procesie tym usuwane są pestki i skórki, dlatego przecier zawiera mniej błonnika niż świeże pomidory. Ma jednolitą gładką konsystencję i naturalny, pomidorowy smak. Pasteryzowany.
  • Jest świetną bazą do sosów np. do makaronu, pizzy, sałatek. Można go też dodawać do zup, zapiekanek, mięs - dodaje się go bez większych ograniczeń, bo nie jest zbyt kwaśny. Niezużytą zawartość opakowania należy trzymać w lodówce i wykorzystać w ciągu 3-4 dni.

Koncentrat pomidorowy

  • Zawiera 100 kcal w 100 g!
  • Bogaty w likopen, magnez, potas, witaminę C.
  • To zagęszczony przecier pomidorowy. Może mieć różny stopień zagęszczenia i zawierać: 12, 20, 30 lub 40% ekstraktu (suchej masy). Najpopularniejszy jest 30%. Ten 40%  zwany jest pastą pomidorową. Zwykle nie zawiera soli. Przez rozcieńczenie odpowiednią ilością wody można ponownie otrzymać z niego przecier pomidorowy.
  • Idealny dodatek do zup, sosów, potraw mięsnych, z dodatkiem ryżu i makaronu. 2-3 łyżki koncentratu dodane np. do gulaszu czy gołąbków dodadzą potrawie wyrazistego smaku i bardziej apetycznego koloru. Resztkę koncentrat trzeba zalać olejem lub oliwą i wykorzystać w ciągu tygodnia.

Pomidory z puszki

  • Zawierają 19 kcal w 100 g!
  • Mają w sobie sporo potasu, witaminy A i witaminy C.
  • Są dostępne w różnych wersjach: najczęściej całe i krojone, przed obróbką są pozbawione skórki. Mogą być solone i zawierać dodatki smakowe w postaci np. oregano, bazylii, czosnku. Z powodzeniem zastępują świeże pomidory w potrawach (albo są od nich lepsze, np. do sosu do pizzy!), bo mają najbardziej zbliżony do nich smak.
  • Stanowią podstawę sosów pomidorowych - zimnych i ciepłych. Pozbawione skórki i już gotowe do użycia można je też dodawać do gulaszów, zup, dań duszonych (zamiast świeżych pomidorów). Niewykorzystane pomidory należy przełożyć z puszki do szklanego naczynia i użyć w ciągu 2 dni.
Na podstawie artykułu Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

Zobacz też przepisy na dania kuchni świata:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/04.09.2015 15:32
przetwory z pomidorów robię co rooku