Pomysły na przetwory z pomidorów: przygotujesz je szybko i z kilku składników. Zobacz, jak zrobić aromatyczne soki i przeciery

przetworu z pomidorów fot. Adobe Stock, Melica
Przetwory z pomidorów warto robić pod koniec sezonu, kiedy pomidory są najbardziej dojrzałe i przy okazji najtańsze. Możesz z nich przygotować pyszne soki, przeciery, ketchup, a nawet zamarynować w occie. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie domowych suszonych pomidorów w oleju z przyprawami.
Małgorzata Machnicka / 26.07.2023 07:03
przetworu z pomidorów fot. Adobe Stock, Melica

Przetwory z pomidorów zawierają mniejszą ilość witamin (głównie witaminy C) i soli mineralnych niż świeże warzywa, ale mają też zalety! Jakie? Po pierwsze, w okresie jesienno-zimowym na pewno są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Po drugie przetwory z pomidorów, przeciery czy soki, pod niektórymi względami, są nawet wartościowsze od pomidorów świeżych.

A to wszystko za sprawą najcenniejszego ich składnika, czyli likopenu. Należy on do grupy przeciwutleniaczy i wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, chroni też przed miażdżycą i chorobami serca. Składnik ten pod wpływem wysokiej temperatury, która towarzyszy np. gotowaniu czy pasteryzacji, przechodzi w formę łatwiej przyswajalną przez organizm. Dlatego choćby z tego powodu warto sięgać po pomidorowe przetwory, czyli najzdrowsze pomidory.

Spis treści:

  1. Przepis na sok pomidorowy
  2. Przepis na domowe suszone pomidory
  3. Przepis na przecier pomidorowy
  4. Przepis na domowy ketchup
  5. Przepis na pomidory w occie (w zalewie)

Przepis na sok pomidorowy

Sok pomidorowy jest bogaty w betakaroten, witaminę C i potas. Jego wielką wartością jest duża zawartość potasu. Zawiera tylko 17 kcal w 100 ml. Niestety, ten kupiony w sklepie ma często dodatek soli, zawiera więc sód, który znosi jego dobroczynne działanie. Najlepiej jest więc zrobić go samodzielnie, wykorzystując hodowane w domu pomidory albo te kupione od lokalnych dostawców.

Domowy sok pomidorowy nadaje się nie tylko do picia, ale również do duszenia mięsa oraz warzyw. Na bazie soku warto przygotowywać koktajle, np. z dodatkiem innych warzyw, ziół czy kefiru. 

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 3 łyżki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. 
  2. Pokrój w kostkę i przełóż do garnka.
  3. Gotuj przez 45 minut. 
  4. Pomidory przetrzyj za pomocą łyżki i sitka.
  5. Sok ponownie zagotuj i dopraw solą.
  6. Gorącym sokiem pomidorowym napełnij butelki, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut. 

ciekawe przetwory z pomidorów

fot. Przetwory z pomidorów: sok pomidorowy/Adobe Stock, MuzzyCo

Przetwory z pomidorów: domowe suszone pomidory

Domowe suszone pomidory najlepiej jest przygotować w zalewie olejowej. Dzięki niej wytrzymają dłużej po zapasteryzowaniu i będziesz mogła je wykorzystywać na wiele sposobów. Olej możesz dodać do sałatki, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.

Ze wszystkich przetworów pomidorowych mają w sobie najwięcej likopenu. Są też bogate w błonnik. Najpopularniejsze suszone pomidory to te w zalewie z oliwy z oliwek lub oleju. Mogą być aromatyzowane np. ziołami, czosnkiem. Dobrze komponuje się z makaronem, sałatą, mozzarellą, suszoną szynką.

Można je też dodawać do potraw duszonych, np. mięs, warzyw, a także sosów, pizzy. Przerabia się je na pasty, dodaje do przekąsek lub nadziewa pieczenie.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów podłużnych (jak najmniejszych),
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 l oleju roślinnego,
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • ulubione świeże zioła - np. tymianek i oregano,
  • 2 łyżki soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, przekrój wzdłuż na pół i wykrój szypułki.
  2. Posyp solą, ułóż na suszarce do warzyw i susz przez około 15 godzin (pomidory możesz również suszyć w piekarniku w 90 stopniach C przez około 7-8 godzin). 
  3. Nieco wysuszone, ale nadal mięsiste pomidory przełóż do miski, dodaj zioła, ząbki czosnku oraz ocet. Wszystko wymieszaj i przełóż do słoików. 
  4. Podgrzej olej roślinny (nie powinien być wrzący) i zalej nim pomidory aż po brzegi (warzywa wchłoną część zalewy).
  5. Słoiki zakręć i odwróć do góry dnem do wystudzenia.
  6. Domowe suszone pomidory będą doskonałym dodatkiem do sałatek w stylu śródziemnomorskim. 

przetwory z pomidorów na zimę

fot. Domowe suszone pomidory/Adobe Stock, happy_lark

Przetwory z pomidorów: przecier pomidorowy

To doskonałe źródło potasu, magnezu, fosforu, a także witamin z grupy A i B. Może być otrzymywany ze świeżych (smaczniejszy i wartościowszy) lub mrożonych dojrzałych pomidorów, które po rozdrobnieniu poddawane są przecieraniu przez sita. W procesie tym usuwane są pestki i skórki, dlatego przecier zawiera mniej błonnika niż świeże pomidory. 

Jest świetną bazą do sosów np. do makaronu, pizzy, sałatek. Można go też dodawać do zup, zapiekanek, mięs - bez większych ograniczeń, bo nie jest zbyt kwaśny. Niezużytą zawartość opakowania należy trzymać w lodówce i wykorzystać w ciągu 3-4 dni.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i obierz ze skórki.
  2. Przełóż do garnka i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przez około 45 minut, aż zaczną się rozpadać.
  3. Zmiksuj za pomocą blendera.
  4. Dodaj sól i cukier i gotuj przez około 2 godziny, aż przecier zgęstnieje.
  5. Gorący przecier pomidorowy przełóż do wyparzonych słoików i postaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

przetwory z pomidorów thermomix

fot. Przetwory z pomidorów: przepis na przecier pomidorowy/Adobe Stock, annapustynnikova

Przepis na domowy ketchup

Domowy ketchup ma bardziej esencjonalny, głęboki smak, niż ten ze sklepowej półki. Możesz dowolnie modyfikować ten przepis, dodając inne zioła, więcej lub mniej cukru i soli.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • 100 ml octu winnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kilka goździków,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • laska cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
  3. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną cebulkę. Po 2 minutach dodaj czosnek i wszystkie pomidorowy. Smaż około 5 minut, a następnie zmniejsz ogień, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze 30 minut.
  4. Po tym czasie dodaj ocet, nakryj garnek i gotuj przez kolejne 30 minut. 
  5. Przetrzyj ketchup przy pomocy łyżki i sitka. 
  6. Gorący przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

przetwory z pomidorów

fot. Przetwory z pomidorów: domowy ketchup/Adobe Stock, Алена Ваторина

Przepis na pomidory w occie (w zalewie)

Pomidory w octowej zalewie będą świetnym dodatkiem do pieczonych mięs i pasztetów, również tych wegetariańskich. Świetnie sprawdzą się również na świątecznym stole obok marynowanych grzybków i kiszonych ogórków.

Przygotujesz je bardzo szybko, a po zapasteryzowaniu możesz je przechowywać bezpiecznie nawet kilka tygodni. Zamiast zwykłych pomidorów możesz wykorzystać świeże pomidorki koktajlowe - idealnie sprawdzą się w tym przepisie.

Składniki:

  • 5 kg pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 2 l wody,
  • 8 łyżek cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka goździków,
  • 8 ząbków czosnku,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 300 ml octu,
  • 150 ml oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki i przełóż do wyparzonych słoików.
  2. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem, solą, octem i olejem. 
  3. Do każdego z nich dodaj ziele angielskie, czarny pieprz, ząbek czosnku, liść laurowy, jeden goździk.
  4. Cebule obierz i pokrój w piórka. Dodaj po odrobinie do każdego słoika. 
  5. Przestudzoną zalewą zalej pomidory. Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez 15 minut. 

przetwory z pomidorów koktajlowych

fot. Przetwory z pomidorów: pomidorki w zalewie/Adobe Stock, tynza

Treść artykułu opublikowana pierwotnie 4.09.2015.

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Pomidorki w zalewie to smak lata zamknięty w słoikach
Pomidorki w zalewie to smak lata zamknięty w słoikach
Słoiki na zimę to popularna praktyka, aby zatrzymać ulubione smaki na długi czas. Możesz połączyć z octową zalewą niemal wszystko, w tym także małe pomodorki - koktajlowe, truskawkowe, etc. Będą idealnie pasować do dań obiadowych i sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Zobacz, jak zrobić pomidorki w zalewie.
Pyszna surówka z papryki i pomidorów: lekka i sycąca
Pyszna surówka z papryki i pomidorów: lekka i sycąca
Surówka z papryki musi być nie tylko doskonała w smaku, ale także powinna przemycać mnóstwo witamin i minerałów. Papryka to zwykle warzywo lubiane przez wszystkich domowników, dlatego sięgaj po nie tak często, jak to tylko możliwe. Przygotuj aromatyczną surówkę i dodaj ją do obiadu albo udekoruj nią warzywne placuszki.
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika
Jeśli nie jesteś fanką grzybów, a chcesz wykonać przetwory, grzyby w pomidorach z cebulką do rozsądny kompromis smakowy. Wybierz małe grzyby - borowiki, pieczarki lub podgrzybki.
Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem
Przetwory z pomidorków koktajlowych: pomidorki koktajlowe w occie, w oliwie, dżem
Przetwory z pomidorków koktajlowych stają się coraz popularniejsze. Słodkie odmiany pomidorków koktajlowych są doskonałe na dżemy, wszystkie nadają się do marynowania.
Kiszone pomidory - przygotuj latem, ciesz się zimą
Kiszone pomidory - przygotuj latem, ciesz się zimą
Kiszone pomidory mają wyborny smak, a sam proces przygotowania niewiele różni się od kiszenia ogórków. Do kiszenia wybieraj nieduże i jędrne pomidory gruntowe.
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę - 3 sprawdzone przepisy na pomidorowe soki
Sok pomidorowy na zimę jest szybki i łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarce przez cały rok! Możesz go wykorzystać np. do zrobienia zupy pomidorowej albo aromatycznego sosu do makaronu.
Pomidory na zimę - przepisy na pomidory do słoików
Pomidory na zimę - przepisy na pomidory do słoików
Pomidory na zimę w słoikach z dodatkiem ulubionych przypraw i dodatków, pozwolą zachować smak lata. Wykorzystaj je w ciągu roku do sałatek, przystawek i do aromatycznych sosów.
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem doprawiona tymiankiem posmakuje każdemu. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 40 minut.
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami - przepis na jednogarnkowe danie
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami - przepis na jednogarnkowe danie
Kasza gryczana z boczkiem i suszonymi pomidorami to sycący i prosty przepis na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Kaszę podawaj z serem feta i natką pietruszki.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami. Prosty i pyszny obiad
Cukinia faszerowana mięsem to doskonały sposób na szybki, prosty, ale przepyszny posiłek. Dodaj do niej pomidory oraz świeże zioła.
Sałatka z sałaty lodowej, roszponki, pomidorków i serów. Prosty przepis
Sałatka z sałaty lodowej, roszponki, pomidorków i serów. Prosty przepis
Sałatka z sałaty lodowej, roszponki, pomidorków, mozzarelli i fety jest wzbogacona sosem słodko-kwaśnym. Jeśli masz ochotę, dodaj zielonego ogórka lub rzodkiewkę.
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pasta z ciecierzycy jest doskonała do smarowania pieczywa lub nawet jako samodzielna przekąska. Dodaj do niej suszonych pomidorów i posyp pestkami granatu.
Sos pomidorowy - salsa, bolognese i inne. Zobacz przepisy
Sos pomidorowy - salsa, bolognese i inne. Zobacz przepisy
Sos pomidorowy to dodatek, który pasuje do wszystkiego. Możesz go przygotować ze świeżych warzyw, pomidorów z puszki, gęstej passaty albo po prostu z koncentratu.
Jak zrobić ketchup z pomidorów? Duś warzywa z miodem i octem.
Jak zrobić ketchup z pomidorów? Duś warzywa z miodem i octem.
Wystarczą dojrzałe pomidory polne lub malinowe i aromatyczne przyprawy, aby przygotować doskonały ketchup.

Redakcja poleca

REKLAMA