Pasztet domowy - tradycyjny przepis jak u mamy

Pasztet domowy przygotowywany jest na bazie różnych rodzajów mięs, korzeniowych warzyw i aromatycznych przypraw.
Małgorzata Machnicka / 20.11.2019 10:34
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet domowy - tradycyjny przepis jak u mamy fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 200 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1/2 kg boczku surowego,
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej,
  • 1 kajzerka,
  • 3 jajka,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Pasztet domowy to jedno z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie rodzinnego biesiadowania. Przygotowywany jest na bazie kilku rodzajów mięs, z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera i tradycyjnych dla polskiej kuchni przypraw

Domowy pasztet doskonale komponuje się ze słodkim sosem żurawinowym albo powidłami śliwkowymi.

  • Mięso (bez wątróbki) podsmaż w dużym garnku, następnie podlej wodą i dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Duś przez około 90 minut, aż będzie miękkie.
  • Sparz wrzątkiem wątróbkę i namocz bułkę tartą.
  • Na patelni na łyżce masła podsmaż cebulę.
  • Miękkie, przestudzone mięso, sparzoną wątróbkę, cebulę i namoczoną bułkę przepuść przez maszynkę do mięsa (najlepiej trzykrotnie).
  • Do masy pasztetowej dodaj żółtka i ubite białka, przypraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
  • Włóż do foremek wysmarowanych tłuszczem i osypanych bułka tartą.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 90 minut

Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z królika
Przepis na pasztet z soczewicy

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)