Czas wykonania: 200 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 1/2 kg boczku surowego,
- 1/2 kg wątróbki drobiowej,
- 1 kajzerka,
- 3 jajka,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 2 cebule,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Pasztet domowy to jedno z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie rodzinnego biesiadowania. Przygotowywany jest na bazie kilku rodzajów mięs, z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera i tradycyjnych dla polskiej kuchni przypraw.
Domowy pasztet doskonale komponuje się ze słodkim sosem żurawinowym albo powidłami śliwkowymi.
- Mięso (bez wątróbki) podsmaż w dużym garnku, następnie podlej wodą i dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Duś przez około 90 minut, aż będzie miękkie.
- Sparz wrzątkiem wątróbkę i namocz bułkę tartą.
- Na patelni na łyżce masła podsmaż cebulę.
- Miękkie, przestudzone mięso, sparzoną wątróbkę, cebulę i namoczoną bułkę przepuść przez maszynkę do mięsa (najlepiej trzykrotnie).
- Do masy pasztetowej dodaj żółtka i ubite białka, przypraw pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
- Włóż do foremek wysmarowanych tłuszczem i osypanych bułka tartą.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 90 minut.
Więcej przepisów na pasztety:
Przepis na pasztet z królika
Przepis na pasztet z soczewicy