Składniki:
- kawałek bagietki
- 5 dag masła
- ząbek czosnku
- oregano
- 30 dag świeżych liści szpinaku
- 15 dag plastrów wędzonego boczku
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 3 łyżki octu winnego
- sól
Przygotowanie:
- Bagietkę pokrój w kromki. Masło wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i oregano. Posmaruj nim kromki bułki, upiecz na rumiano w 200 st. C.
- Szpinak dokładnie wypłucz, osusz, usuń ogonki. Wyłóż na duży talerz lub do miski.
- Boczek pokrój w paski, zrumień na patelni. Wyłóż na szpinak razem z wytopionym tłuszczem.
- Na patelnię wlej ocet, zagotuj, polej sałatkę.
- Sałatkę szpinakową z boczkiem posyp ją jajkiem i grzankami.