Menu na komunię w domu spędza sen z powiek mamom. Korzystając z naszych pomysłów, warto rozpisać sobie przykładowe menu na komunię, które będzie zawierać: przystawki, obiad (zupę oraz drugie danie), deser i przekąski.
Menu na komunię w domu
W zestawie dań na komunię w domu, powinno znaleźć się jedno danie główne. Może to być pieczeń, zupa i kilka świeżych surówek (wiosna w pełni, skorzystajmy więc z nowalijek oraz świeżych warzyw). Przygotowanie pieczeni wołowej jest zawsze uniwersalnym i dobrym pomysłem.
Do obiadu warto podać owocowy kompot. Jako przekąski na naszym stole mogą wystąpić roladki z łososia, kiełbaski w cieście francuskim czy przygotowane wcześniej sałatki.
Oblicz dokładnie, ilu gości się spodziewasz i weź pod uwagę budżet i preferencje gości. Część z nich może nie jeść mięsa, inni mogą mieć alergie pokarmowe. Warto zaplanować menu na komunię tak, by nie stresować się, że ktoś z uczestników przyjęcia jest głodny. Jeśli nie chcesz mieć zbyt wiele pracy lub wydatków - zamroź np. bulion, zupę czy dodatki do mięs (np. buraczki czy pieczarki) i rozmroź w dniu obiadu komunijnego.
Nasz przykładowe menu na komunię jest obliczone na 30 osób. Jeśli planujesz mniejszą lub większą liczbę gości, podpowiadamy, by zaplanować przygotowanie posiłków wg wytycznych w oparciu o książkę kucharską Kuchnia Warszawska 1966:
Ilości potrzebnych artykułów spożywczych na 1 osobę (w gramach)
- Mięso z kośćmi 125-200,
- mięso bez kości 100-125,
- ryby z ośćmi 250,
- ryby bez ości 150-200,
- kiełbasa 75-100,
- ser 50,
- twaróg 50-125,
- jaja 1-2 szt,
- warzywa 125-250,
- ziemniaki 250-500,
- grzyby świeże 125-250,
- owoce 125-250,
- artykuły mączne 100-125,
- warzywa strączkowe 100-125,
- kasza, ryż 100,
- pieczywo 100-150.
Dla jednej osoby przyjmuje się średnio następujące ilości potraw gotowanych:
- 0,35 l zupy,
- 250 g jarzyn,
- 250 g ziemniaków,
- 0,13-0,25 l sosu,
- 250 g ryb z ośćmi,
- 125-200 g filetów z ryb,
- 100-125 g mięsa bez kości,
- 125 g mięsa z kośćmi.
Przystawki na komunię
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych (ok. 50 sztuk)
Składniki:
- 4 podwójne piersi z kurczaka,
- 3 szklanki mleka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 jajka,
- paczka płatków kukurydzianych,
- 3 łyżeczki papryki słodkiej,
- 3 łyżeczki papryki ostrej,
- sól i pieprz,
- masło roztopione lub oliwa.
Sposób przygotowania:
- Filety umyj, osusz, oczyść i pokrój w paski szer. 2,5 cm.
- Przygotuj ciasto: mąkę, jajka, mleko, przyprawy zmiksuj i zanurzaj w nich nuggetsy. W międzyczasie nastaw piekarnik na 200°C.
- Rozkrusz płatki, i obtaczaj w nich namoczone w cieście nuggetsy i układaj na blasze wyłożonej papierem i skrop tłuszczem. Piecz 15 min.
- Możesz podawać je z domowym sosem czosnkowym.
fot. Adobe Stock
Orzeźwiająca sałatka z kuskusem i serem feta (przepis wegetariański)
Składniki:
- 5 szklanek ugotowanej kaszy kuskus (ok. 2 opakowania),
- 1 kg ogórków gruntowych,
- 200 g sera feta,
- garść mięty,
- garść natki pietruszki,
- sok z cytryny,
- pieprz i sól,
- łyżeczka czosnku w proszku.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Kaszę kuskus przygotuj z instrukcją na opakowaniu i ostudź. Wymieszaj.
- Posiekaj zioła, dodaj przyprawy.
- Na końcu wkrusz ser feta i delikatnie zamieszaj całość. Sałatkę wstaw do lodówki.
Zerknij też po więcej inspiracji i przepisów na ciepłe przystawki na komunię i przekąski na zimno, np. na sałatkę z soczewicy, przystawki z ciasta francuskiego.
fot. Adobe Stock
Menu na komunię - zupa krem
Odsyłamy cię do sprawdzonego tradycyjnego przepisu na rosół idealny, jeśli nie szukasz alternatyw dla tego rozwiązania. Jeśli masz w planach urozmaicić jednak menu na komunię o np. wegetariańską zupę krem, to polecamy wykorzystanie nowalijek - szparagów.
Zupa krem ze szparagów (na 30 osób)
Składniki:
- 10 pęczków szparagów,
- 5 cukini,
- 5 cebul,
- 2,5-3l bulionu warzywnego (warto zrobić go wcześniej i zamrozić),
- oliwa,
- sól i pieprz,
- pokruszone migdały do dekoracji lub pieczywo.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w kostkę, szparagi pozbaw twardych końcówek i umyj. Cukinię obierz i pokrój w półksiężyce.
- Przygotuj spory garnek i na dnie rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj je przez kilka minut.
- Warzywa zalej bulionem i gotuj do miękkości ok. 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Zupę zblenduj i podawaj z pokruszonym migdałami.
fot. Adobe Stock
Menu na komunię - drugie dania gorące
Obiad na komunię kojarzy się z podaniem wybornego mięsa, najczęściej pieczonego. Najpopularniejszymi wyborami jako drugie danie są: pieczony schab lub kaczka, faszerowana pierś z indyka, wyborne polędwiczki wieprzowe z orzechami.
Klasyczny schab pieczony niekiedy wychodzi mało wyrazisty i suchy. By tak się nie stało, kluczowe jest jego długie pieczenie w piekarniku: wtedy jest miękki i soczysty. Sekretem jest także brak soli (schab włóż do piekarnika na ok. 4 godziny przed przybyciem gości). Możesz go podać z wcześniej przygotowanymi kluskami śląskimi oraz bukietem świeżych surówek.
Jeśli wiesz, że kilkoro gości zaniecha spróbowania pieczonego mięsa, przygotuj alternatywę - mogą do być wegańskie kotlety z kaszy jaglanej, które śmiało możesz zestawić z surówką, ziemniakami czy również kluskam śląskimi. To do siebie pasuje! Ciekawszą alternatywą będą jednak kotlety z kalafiora - przepis poniżej.
Schab pieczony (na 30 osób)
Składniki:
- 4,5 kg schabu bez kości (jeśli zostanie ci upieczonego mięsa, pokrój w plasterki na półmisek)
- 6 ząbków czosnku,
- olej rzepakowy,
- opakowanie ziół prowansalskich lub tymianku,
- biały pieprz (lub ziołowy).
Sposób przygotowania:
- Schab umyj, osusz i oczyść. Czosnek posiekaj drobno wraz z ziołami prowansalskimi, dodaj biały pieprz i wcieraj w mięso.
- Nastaw piekarnik na 80°C.
- Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym i połóż na niej mięso - dopilnuj, by z każdej strony zamknęły się pory oraz każda sztuka niech nabierze złotego odcienia. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Schab piecz przez ok. 4 godziny - w zależności od tego, czy kawałek schabu jest bardziej wąski, czy szeroki, czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć.
fot. Adobe Stock
Wegańskie kotlety z kalafiora (przepis na 20 kotletów)
Składniki:
- 2 kalafiory (tak, żeby wyszło 5 szklanki startego),
- 2 duże cebule,
- ząbek czosnku,
- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1,5 szklanki suchej),
- szklanka podprażonych nasion słonecznika,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- miód lub syrop z agawy (łyżka),
- sól, pieprz ziołowy,
- pół szklanki mąki,
- pół szklanki oleju.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora i cebulę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, czosnek na małych oczkach. Dodaj sól, by kalafior mógł puścić sok. Wymieszaj.
- Nastaw piekarnik na 180°C i przygotuj blachę wyłożoną papierem.
- Do suchych składników dodaj pozostałe i mieszaj dłońmi, wyrabiając masę.
- Wilgotnymi dłońmi formuj płaskie kotlety. Układaj na blasze i piecz 20 minut, potem obróć i piecz przez kilka minut.
- Podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz je śmiało mrozić.
fot. Adobe Stock
Tort komunijny
Punktem kulminacyjnym komunijnego obiadu jest oczywiście tort. Warto zdecydować się na lekki tort śmietanowy z owocami - malinami, truskawkami, czereśniami. Sezonowe owoce natomiast dopełnią smaku tego nad wyraz oczekiwanego deseru. Jeśli zamawiasz gotowy tort, ale chcesz zabłysnąć cukierniczymi umiejętnościami, polecamy zerknąć do bazy przepisów na dania z truskawkami, w której znajdziesz deserowe inspiracje.
Tekst na podstawie artykułu Elwiry Szczepańskiej, opublikowany przez Karolinę Wysocką 08.05.2012.
Sprawdź inne pomysły na dania na komunię w domu: