Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 dag pomidorów
- cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka koncenratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
- kilka kropel sosu tabasco
- 4 plastry polędwicy wołowej po ok. 15 dag każdy
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- listki świeżej bazylii
- sól
Przygotowanie:
- Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, usunąć stwardniałe kawałki. Cebulkę i ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pomidory, poddusić bez przykrycia, by odparowała woda i pomidory zaczęły się rozpadać. Dodać koncentrat pomidorowy i trochę ziół prowansalskich, chwilę poddusić. Doprawić do smaku sosem tabasco i solą.
- Plastry polędwicy oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Na tłuszczu kłaść plastry polędwicy, smażyć po 3–4 minuty z każdej strony, oprószyć solą.
- Sos zdjąć z ognia, wymieszać z posiekanymi listkami bazylii. Wołowinę podawać z przygotowanym sosem.