Przygotowanie i gotowanie: 30 min
1 porcja – ok. 205 kcal
Składniki na 2 porcje kremu ze szparagów:
- pęczek białych szparagów (ew. ze słoiczka)
- 1 szkl. bulionu
- 1 szkl. kremówki
- łyżka masła
- 2 żółtka
- mała cebula
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób wykonania kremu ze szparagów:
- Szparagom odetnij zdrewniałe końce, pędy obierz.
- Obrane wkładaj do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
- W rondlu na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj osączone szparagi, zalej bulionem i duś 15 minut.
- Z wywaru wyjmij 2–3 szparagi, pokrój je.
- Szparagi w rondlu zmiksuj na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami.
- Zagotuj. Przypraw.
- Rozlej do miseczek, do każdej włóż po kilka kawałów szparagów.
Przepis z "Przyjaciółki"
Sprawdź inne przepisy na szparagi:
Sos do szparagów - 3 proste przepisy
Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagów
Szparagi - jak obierać?
Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagów
Szparagi - jak obierać?