Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg kurczak
- 4 główki czosnku
- papryka mielona
- tymianek
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
- 50 g masła
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kurczaka z czosnkiem i ziołami!
- Kurczaka umyj, natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
- Czosnek podziel na ząbki.
- Pięć ząbków obierz i pokrój na plasterki, resztę zostaw w łupinach.
- Obrane ząbki rozetrzyj z masłem i posmaruj kurczaka powstałą masą.
- Pozostałe ząbki czosnku włóż razem z gałązką rozmarynu do środka tuszki i zepnij.
- Kurczaka ułóż w brytfannie i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz około 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
- Od czasu do czasu podlej - najpierw wodą, a następnie wytwarzającym się sosem.
- Podawaj z podsmażonymi ziemniakami.