Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 20 dag konfitury wiśniowej
Masa:
- 20 dag mascarpone
- 40 dag śmietany kremówki
- skórka otarta z pomarańczy
- 2,5 łyżki żelatyny
- szklanka białego wina
Przygotowanie:
Sprawdź nasz przepis na ten wyjątkowy deser z roladą.
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Białka ubij na sztywno. Do żółtek dodaj 1/2 piany, lekko wymieszaj.
- Dodaj przesianą mąkę i resztę piany.
- Formę (23 x 33 cm) wyłóż pergaminem.
- Nałóż ciasto, piecz 10 min (180 st.).
- Wyłóż na czysty pergamin, ten ze spodu usuń.
- Ciasto zwiń w roladę, ostudź. Odwiń, posmaruj konfiturą i zawiń znów w papier. Chłodź 30 minut. Pokrój w plasterki.
- Miskę (średnica 17 cm) wyłóż folią spożywczą i plastrami rolady.
- Żelatynę namocz w winie, rozpuść na parze.
- Kremówkę ubij, serek utrzyj z cukrem pudrem i skórką pomarańczową, wymieszaj z chłodną żelatyną.
- Dodaj kremówkę, wymieszaj.
- Masę przełóż do miski, przykryj plastrami ciasta i folią spożywczą.
- Dociśnij talerzem i puszką. Chłodź 3 godz.
- Wyjmij na paterę, udekoruj np. wiśniami koktajlowymi.