Liczba porcji: 14
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag masła
- 1/4 szklanki cukru
- duże jajko
- mandarynka
- szklanka mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki gęstego dżemu
- czekolada biała
- posiekane orzechy
- kolorowa posypka do wypieków
Przygotowanie:
Zobacz przepis na przekładane ciasteczka z dżemem!
- Dorodną mandarynkę wyszoruj, a następnie sparz w gorącej wodzie, osusz.
- Na drobnej tarce zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok.
- Mąkę wsyp do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Miękkie mało utrzyj mikserem elektrycznym na puch z cukrem.
- Do masy maślanej wbij jajko, dodaj sok i skórkę startą z mandarynki. Wsyp mąkę z proszkiem.
- Tak przygotowane ciasto przełóż na blaszkę o wymiarach 18 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni, piecz do suchego patyczka (ok. 20 minut).
- Wyjmij, ostudź i przekrój na dwa blaty.
- Blaty posmaruj dżemem. Dociśnij deseczką.
- Pokrój na kawałki, polej roztopioną czekoladą i posyp orzechami oraz posypką.