Schab przyrządzany na wiele sposobów ciekawie łączy się z owocami i duszonymi warzywami. Podawany na ciepło z dodatkami lub na zimno jako wędlina do kanapek cieszy się uznaniem wśród smakoszy. Schab nadziewany śliwkami, pieczony w piekarniku lub tradycyjny po warszawsku – sprawdź nasze przepisy!
Schab pieczony w piekarniku: przepis
Oto składniki na schab pieczony w piekarniku:
- kilogram schabu bez kości
- ¼ szklanki miodu
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka suszonego tymianku
- pół szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
Jak zrobić schab pieczony w piekarniku?
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wieprzowinę doprawiamy przyprawami i ziołami. Układamy schab w naczyniu żaroodpornym. W misce mieszamy miód, sok z pomarańczy, olej i tymianek. Tak przygotowaną mieszankę wcieramy w mięso. Do naczynia wlewamy wywar. Pieczemy przez około godzinę. Po wyciągnięciu, wlewamy sos z pieczenia do rondla I redukujemy, do uzyskania gęstego sosu. Schab możemy serwować z dodatkiem puree ziemniaczanego i gotowanymi warzywami.
Schab pieczony ze śliwką: przepis
Oto składniki na schab pieczony ze śliwką:
- 2 kg schabu bez kości
- 20 suszonych śliwek
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki suszonego tymianku
- szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego
Jak zrobić schab pieczony ze śliwką?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Schab nacinamy i wydrążamy środek na tyle, aby umieścić wzdłuż suszone śliwki. Umieszczamy je za pomocą łyżki, ciasno dopychając resztę. Czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i tymianek miażdżymy w moździerzu na gładką pastę. Nacieramy mieszanką schab. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 50-60 minut. Soki z mięsa przelewamy do rondla i redukujemy do utworzenia gęstego sosu. Tak przygotowany schab możemy podawać na ciepło z warzywami, jak i na zimno do kanapek.
Schab po warszawsku: przepis
Oto składniki na schab po warszawsku:
Schab i marynata:
- kilogram schabu bez kości
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
Pasta i galareta:
- 2 łyżki startego chrzanu z odrobiną śmietany
- 5 jaj na twardo
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1,5 litra wywaru mięsnego
- żelatyna
Jak zrobić schab po warszawsku?
Schab nacinamy lekko nożem i nacieramy olejem, solą, pieprzem i paprykami w proszku. Całość wkładamy do rękawa do pieczenia i ciasno związujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy schab przez godzinę. Po wyciągnięciu, odstawiamy schab do całkowitego wystudzenia. Kroimy schab na plastry i w każdym wycinamy kieszonkę. W międzyczasie przygotowujemy pastę na gładko. Nadziewamy schab pastą jajeczną i zalewamy zawiesiną z wywaru i żelatyny. Odstawiamy na noc do zastygnięcia. Tak przygotowany schab idealnie prezentuje się na świątecznym stole lub rodzinnych uroczystościach.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl