Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- pół łyżki przyprawy do drobiu
- sól
- pieprz kolorowy
- olej do smażenia
Sos:
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- 4 łyżki miodu (najlepiej akacjowego)
- sok wyciśnięty z 3 jabłek
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na kurczaka w sosie kremowym!
- Piersi kurczaka opłucz, osusz.
- Przyprawę do drobiu wymieszaj z odrobiną soli i kolorowego pieprzu.
- Tą mieszanką natrzyj mięso.
- Włóż je do lodówki na około 20 minut.
- Przygotuj sos: kremówkę wlej do wysokiego naczynia, lekko ubij z sokiem z cytryny.
- Wlej do niej miód. Ubijaj, aż masa zacznie gęstnieć i lekko się spieni.
- Wtedy, cały czas ubijając, wlewaj stopniowo sok wyciśnięty z jabłek i dodaj skórkę z cytryny.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż piersi kurczaka na rumiano.
- Ułóż je w formie żaroodpornej, polej olejem ze smażenia i zalej sosem.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 160 stopni.
- Piecz 30 minut, aż wierzch dania lekko się zrumieni, a sos zgęstnieje.
Dobre rady:
- Zamiast miodu akacjowego możesz użyć dowolnego miodu o płynnej konsystencji. Jeśli miód jest scukrzony, podgrzej go krótko w kąpieli wodnej - wtedy znów stanie się płynny. Przed dodaniem do sosu miód należy ostudzić.
- Dobrym dodatkiem do sosu jest też mielony imbir - do potrawy wsyp płaską łyżeczkę przyprawy. Nada jej korzenny aromat.