Na skróty:
- Z białej kapusty z majonezem
- Kolorowa z białej kapusty
- Z kapusty i kukurydzy
- Sałata z pomidorami
- Sałata z rzodkiewkami
- Sałata z sosem czosnkowym
- Z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych
- Z kapusty pekińskiej i ziół
- Z kapusty pekińskiej z pomidorami
- Z kiszonej kapusty
- Z czerwonej kapusty i jabłek
- Szybka z czerwonej kapusty
- Z gotowanej kapusty
Z białej kapusty z majonezem
Składniki:
- pół główki kapusty,
- 3 duże marchewki,
- średnia cebula,
- 3 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- ocet.
Sposób przygotowania:
- Kapustę posiekaj.
- Marchewki obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem.
Kolorowa z białej kapusty
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty,
- zielona papryka,
- seler,
- cebula.
Sos:
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka nasion gorczycy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj drobno, seler zetrzyj na tarce, papryki pokrój w kostkę.
- Wymieszaj razem kapustę, paprykę, seler i cebulę.
- Osobno połącz wszystkie składniki sosu. Przykryj, dobrze wstrząśnij.
- Dodaj do surówki i starannie wymieszaj.
- Schładzaj w lodówce przynajmniej przez godzinę przed podaniem.
Z kapusty i kukurydzy
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- 2 pomidory,
- ogórek zielony,
- cebula czerwona,
- kukurydza,
- papryka czerwona,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- przyprawa do sałatek.
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno poszatkuj, pomidory, paprykę i ogórka pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
- Majonez wymieszaj z jogurtem.
-
Wymieszaj z surówką, przypraw do smaku.
Sałata z pomidorami
Składniki:
- główka sałaty,
- 4 pomidory,
- 3 ogórki kiszone,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- szczypiorek.
fot. Adobe Stock
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki.
- Pomidory umyj i razem z ogórkami kiszonymi pokrój w dużą kostkę.
- Szczypiorek opłucz, osusz i drobno pokrój.
- Do miski przełóż sałatę, pomidory, ogórki kiszone.
- Dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i szczypiorek.
- Razem dokładnie wymieszaj.
Sałata z rzodkiewkami
Składniki:
- liście sałaty,
- pęczek rzodkiewek,
- cytryna,
- oliwa z oliwek,
- cukier,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Poszarpaną sałatę wymieszaj z pokrojoną dowolnie rzodkiewką.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, cukier do smaku.
- Sosem polej sałatę, dokładnie wymieszaj.
Sałata z sosem czosnkowym
Składniki:
- sałata,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 3 ząbki czosnku,
- kwaśna śmietana,
- 4-5 łyżeczek cukru,
- mała cytryna,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Sałatę umyj, porwij na kawałki, szczypiorek posiekaj, dodaj do sałaty, posól.
- Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wyciśnij cytrynę, dodaj vegetę, pieprz, cukier.
- Sosem polej sałatę, dokładnie wymieszaj.
Z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych
Składniki:
- 1 kapusta pekińska,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 3 jabłka,
- 1/2 pora,
- 1 duża marchew,
- majonez,
- jogurt,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską pokrój w grube paski.
- Ogórki, jabłka i marchew zetrzyj na tarce, a pora pokrój w kostkę.
- Łyżkę jogurtu wymieszaj z łyżką majonezu.
- Dodaj do warzyw i wszystko wymieszaj.
- Dopraw do smaku.
Z kapusty pekińskiej i ziół
Składniki:
- kapusta pekińska,
- oliwa z oliwek,
- bazylia,
- oregano,
- majeranek,
- tymianek,
- suszony koperek,
- sól,
-
pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kapustę opłucz, osusz i drobno pokrój.
- Oliwę z oliwek wymieszaj z ziołami i przyprawami, wlej do kapusty, dokładnie wymieszaj.
- Odstaw na 30 minut.
Z kapusty pekińskiej z pomidorami
Składniki:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej,
- kawałek pora,
- 2 pomidory,
- 2 ogórki konserwowe,
- jogurt naturalny mały,
- 2 łyżki majonezu,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno pokrój.
- Pomidory i ogórki pokrój w kostkę, por drobno posiekaj.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj do warzyw.
- Dokładnie wymieszaj, dopraw solą do smaku.
Z kiszonej kapusty
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 duża cebula,
- olej,
- sól,
- pieprz czarny mielony.
fot. Adobe Stock
Sposób przygotowania:
- Kapustę odciśnij, pokrój.
- Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty.
- Wymieszaj z olejem.
- Dodaj sól i pieprz do smaku.
Z czerwonej kapusty i jabłek
Składniki:
- średnia główka czerwonej kapusty,
- 3 jabłka winne,
- 1/2 cebuli,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- cukier,
- ocet.
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj, lekko posól.
- Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na grubszej tarce.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Gdy kapusta zmięknie, wymieszaj ją z olejem, jabłkami, cebulą, dopraw solą, cukrem, pieprzem i octem.
Z gotowanej kapusty czerwonej
Składniki:
- główka czerwonej kapusty,
- 2 duże jabłka,
- 1 por,
- sól,
- pieprz,
- rodzynki,
- szczypta cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 5 łyżek soku z cytryny.
fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Sposób przygotowania:
- Kapustę poszatkuj i ugotuj na półmiękko w małej ilości wody.
- Odcedź i przestudź.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Por drobno posiekaj.
- Wymieszaj kapustę z jabłkami i porem. Dodaj rodzynki.
- Przypraw solą i pieprzem, dodaj olej, cukier, sok z cytryny, wymieszaj.
Szybka z czerwonej kapusty
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty,
- 2 marchewki,
- sól,
- cukier,
- sok z cytryny,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Kapustę i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
- Skrop olejem, wymieszaj.