surówki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Surówki to idealny dodatek do każdego dania. Zobacz przepisy

Każdy z nas wie, ze warto jeść surówki, bo są zdrowe. Ale tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak dużo zawierają błonnika, składników mineralnych i witamin.
/ 22.10.2019 13:29
surówki Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Na skróty:

Z białej kapusty z majonezem

Składniki:

  • pół główki kapusty,
  • 3 duże marchewki,
  • średnia cebula,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ocet.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj.
  2. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Cebulę drobno posiekaj.
  4. Dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem, octem i cukrem.

Kolorowa z białej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty,
  • zielona papryka,
  • seler,
  • cebula.
Sos:
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, seler zetrzyj na tarce, papryki pokrój w kostkę.
  2. Wymieszaj razem kapustę, paprykę, seler i cebulę.
  3. Osobno połącz wszystkie składniki sosu. Przykryj, dobrze wstrząśnij.
  4. Dodaj do surówki i starannie wymieszaj.
  5. Schładzaj w lodówce przynajmniej przez godzinę przed podaniem.

Z kapusty i kukurydzy

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 2 pomidory,
  • ogórek zielony,
  • cebula czerwona,
  • kukurydza,
  • papryka czerwona,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • przyprawa do sałatek.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj, pomidory, paprykę i ogórka pokrój w kostkę, cebulę w piórka.
  2. Majonez wymieszaj z jogurtem.
  3. Wymieszaj z surówką, przypraw do smaku.

 Sałata z pomidorami

Składniki:

  • główka sałaty,
  • 4 pomidory,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek.

sałata z pomidorami

fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki.
  2. Pomidory umyj i razem z ogórkami kiszonymi pokrój w dużą kostkę.
  3. Szczypiorek opłucz, osusz i drobno pokrój.
  4. Do miski przełóż sałatę, pomidory, ogórki kiszone.
  5. Dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i szczypiorek.
  6. Razem dokładnie wymieszaj.

Sałata z rzodkiewkami

Składniki:

  • liście sałaty,
  • pęczek rzodkiewek,
  • cytryna,
  • oliwa z oliwek,
  • cukier,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Poszarpaną sałatę wymieszaj z pokrojoną dowolnie rzodkiewką.
  2. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, cukier do smaku.
  3. Sosem polej sałatę, dokładnie wymieszaj.

Sałata z sosem czosnkowym

Składniki:

  • sałata,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kwaśna śmietana,
  • 4-5 łyżeczek cukru,
  • mała cytryna,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę umyj, porwij na kawałki, szczypiorek posiekaj, dodaj do sałaty, posól.
  2. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wyciśnij cytrynę, dodaj vegetę, pieprz, cukier.
  3. Sosem polej sałatę, dokładnie wymieszaj.

Z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 3 jabłka,
  • 1/2 pora,
  • 1 duża marchew,
  • majonez,
  • jogurt,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę pekińską pokrój w grube paski.
  2. Ogórki, jabłka i marchew zetrzyj na tarce, a pora pokrój w kostkę.
  3. Łyżkę jogurtu wymieszaj z łyżką majonezu.
  4. Dodaj do warzyw i wszystko wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku.

Z kapusty pekińskiej i ziół

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • oliwa z oliwek,
  • bazylia,
  • oregano,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • suszony koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę opłucz, osusz i drobno pokrój.
  2. Oliwę z oliwek wymieszaj z ziołami i przyprawami, wlej do kapusty, dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw na 30 minut.

Z kapusty pekińskiej z pomidorami

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej,
  • kawałek pora,
  • 2 pomidory,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • jogurt naturalny mały,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno pokrój.
  2. Pomidory i ogórki pokrój w kostkę, por drobno posiekaj.
  3. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj do warzyw.
  4. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą do smaku.

Z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony.

surówka z kiszonej kapusty

fot. Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę odciśnij, pokrój.
  2. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty.
  3. Wymieszaj z olejem.
  4. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Z czerwonej kapusty i jabłek

Składniki:

  • średnia główka czerwonej kapusty,
  • 3 jabłka winne,
  • 1/2 cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • cukier,
  • ocet.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, lekko posól.
  2. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na grubszej tarce.
  3. Cebulę drobno posiekaj.
  4. Gdy kapusta zmięknie, wymieszaj ją z olejem, jabłkami, cebulą, dopraw solą, cukrem, pieprzem i octem.

Z gotowanej kapusty czerwonej

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty,
  • 2 duże jabłka,
  • 1 por,
  • sól,
  • pieprz,
  • rodzynki,
  • szczypta cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 5 łyżek soku z cytryny.

surówka z czerwonej kapusty

fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj i ugotuj na półmiękko w małej ilości wody.
  2. Odcedź i przestudź.
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Por drobno posiekaj.
  4. Wymieszaj kapustę z jabłkami i porem. Dodaj rodzynki.
  5. Przypraw solą i pieprzem, dodaj olej, cukier, sok z cytryny, wymieszaj.

Szybka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę i marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  3. Skrop olejem, wymieszaj.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)