Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- 4 duże plasterki szynki
- 4 plasterki sera żółtego
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- szklanka płatków kukurydzianych
- szczypta kurkumy
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kotlety cordon bleu!
- Piersi kurczaka opłucz, przekrój na cztery sznycle, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na ładne kotleciki.
- Oprósz solą, pieprzem, posmaruj jedną stronę musztardą.
- Obłóż plasterkiem szynki i sera, złóż na pół, dociśnij i ewentualnie zepnij wykałaczkami.
- Płatki kukurydziane wsyp do torebki foliowej, lekko pokrusz trzonkiem łyżki lub wałkiem, po czym wysyp na talerz i wymieszaj z małą ilość kurkumy.
- Kotleciki panieruj w mące, jajku i płatkach.
- Na patelnię wlej olej, rozgrzej na małym ogniu.
- Kładź kotleciki i usmaż z obydwu stron na złoty kolor.
- Następnie przełóż na blaszkę, polej tłuszczem ze smażenia i piecz 10 minut w 180 stopniach.
- Podawaj z ziemniakami i warzywami z wody.