Składniki:
- 500 g filetu z łososia
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju
- rozmaryn
- starta skórka pomarańczowa
- 100 ml bulionu rybnego (ze słoika)
- 1 cebulka dymka
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki octu winnego
- 30 g suszonej żurawiny
- 200 g szparagów
- opcjonalnie: rzeżucha do dekoracji
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na lekki obiad - łososia w sosie!
- Filet z łososia opłucz, pokrój na 4 części i dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej w garnku o nieprzywierającej powierzchni łyżkę stołową oleju, dodaj rozmaryn i skórkę pomarańczową.
- Łososia usmaż z obu stron.
- Ułóż łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika.
- Bulion rybny wlej do garnka i podgrzej.
- Cebulkę dymkę obierz, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie na wolnym ogniu, aż zmięknie.
- Wlej bulion przez sito do miski.
- Zmieszaj musztardę, ocet i pozostały olej.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj żurawinę.
- Szparagi opłucz i odkrój końcówki.
- Gotuj w posolonej wodzie przez 4-5 minut.
- Szparagi ułóż z upieczonym łososiem i letnim sosem vinegrette.
- Podawaj posypane rzeżuchą. Najlepiej podawać z ryżem.