Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 25 dag brązowego cukru
- 25 dag mąki
- 25 dag masła
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 l kremówki
- 30 dag czekolady deserowej
- cukier waniliowy
- 2 łyżki rumu
Oraz:
- 25 dag konfitury malinowej
Do dekoracji:
- polewa czekoladowa
- listki z czekolady
- maliny
Przygotowanie:
- Masło utrzyj z cukrem, dodaj po jajku. Połącz z mąką, kakao i proszkiem. Wymieszaj z roztopioną w mleku i ostudzoną czekoladą. Przełóż do dużej tortownicy. Piecz 50 min (180 st.).
- Przygotuj krem: w gorącej kremówce rozpuść czekoladę i cukier waniliowy. Ostudź, wymieszaj z rumem.
- Ciasto przekrój na 3 blaty i przełóż je podgrzaną konfiturą i kremem. Posmaruj polewą. Udekoruj malinami i czekoladowymi listkami.