Składniki:
- 1 kg wołowiny na pieczeń
- 8 średnich ziemniaków
- puszka krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- szklanka bulionu warzywnego
- 5 łyżek oleju
- liść laurowy
- goździk
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mięso uformuj w ładny kawałek, owiń sznurkiem. W dużym garnku rozgrzej olej, zrumień mięso ze wszystkich stron. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, tymianek, liść laurowy, goździk, posól, oprósz pieprzem, a następnie podlej bulionem warzywnym, przykryj i duś około 30 minut.
- Następnie dołóż krojone pomidory wraz z zalewą i duś kolejne 30 minut, co jakiś czas odwracając mięso na drugą stronę. Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, po czym dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Duś, aż warzywa zmiękną.