Dania z truskawek fot. Adobe Stock

Dania z truskawek - 30 najlepszych przepisów

Dania z truskawek są sycące, tanie i nieodłącznie kojarzą się z latem. Można z nich przygotować nie tylko desery, ale również pyszne dania obiadowe.
Weronika Kwaśniak / 11.05.2020 10:39
Dania z truskawek fot. Adobe Stock

Sezon na dania z truskawkami trwa z reguły od maja do końca sierpnia, chociaż są także takie odmiany truskawek, które owocują nawet we wrześniu. Z truskawek najczęściej przygotowujemy desery, ale można z nich też przyrządzi syte i pyszne dania obiadowe. 

Dania z truskawek na obiad

Najpopularniejszym daniem obiadowym z truskawkami są pierogi. Do ich przygotowania wystarczy dobrze zagniecione ciasto z mąki pszennej i ćwierć kilo owoców. O pierwsze miejsce konkurować z nimi mogą jednak knedle z truskawkami i kluski leniwe z sosem truskawkowym. 

Truskawki doskonale sprawdzają się także w daniach wytrawnych - dodają im słodyczy i charakterystycznej kwaskowatości. Świetnie komponują się z mięsem wieprzowym lub drobiem, np. kaczką. Można z nich przygotować pyszny, aromatyczny sos, który podkreśli ich smak.  

Te letnie owoce świetnie nadają się również jako dodatek do sałatki na bazie mieszanki zielonych sałat, sera pleśniowego lub koziego i sosu balsamicznego. Warto wykończyć ją orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika.

Przepis na pierogi z truskawkami

Składniki:

  • 250 g truskawek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 150 ml gorącej wody,
  • 40 g masła,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • śmietana 18% do podania,
  • cukier do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól.
  2. Do gorącej wody dodaj masło i wymieszaj.
  3. Wodę z rozpuszczonym masłem powoli wlewaj do miski z mąką delikatnie mieszając.
  4. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.
  5. Po 10 minutach zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  6. Pokrój truskawki na ćwiartki (wszystkie powinny być tej samej wielkości).
  7. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę.
  8. Wyjmij ciasto po 15 minutach, podziel je na kilka części i jedną z nich rozwałkuj.
  9. Wycinaj z nich kółka o średnicy mniej więcej 8 cm, na sam środek nałóż kilka kawałków truskawek i zlep brzegi. 
  10. Gotowe pierogi z truskawkami gotuj partiami w osolonej wodzie.
  11. Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem

pierogi z truskawkami przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z truskawkami

Składniki:

  • 20 truskawek,
  • 200 g szpinaku lub rukoli,
  • 150 g sera pleśniowego niebieskiego,
  • 100 g orzeszków piniowych,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • kilka listków mięty,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny,
  • 3 łyżki gęstego sosu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż umyty szpinak.
  2. Dorzuć pokrojone w ćwiartki truskawki, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę i pokruszony ser pleśniowy.
  3. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny i wlej do miski. 
  4. Całość wymieszaj i przełóż na talerze.
  5. Gotową sałatkę z truskawkami posyp uprażonymi na patelni orzeszkami pinii, listkami mięty i sosem balsamicznym.

sałatka z truskawkami przepis
fot. Adobe Stock

Dania z truskawek - desery 

Truskawki są niezwykle uniwersalne i pasują niemal do wszystkich deserów - sprawdzają się w tartach, bezach, biszkoptach, lodach czy sernikach. Są doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów a nawet zwykłego jogurtu.

Świetnie komponują się z kremami na bazie śmietany czy budyniu, orzechami, czekoladą. Najprostszym deserem jest sorbet truskawkowy. Jego przygotowanie zajmie ci kilka minut. 

Przepis na tartę z truskawkami

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 120 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 budyń waniliowy + 500 ml mleka,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 250 g świeżych truskawek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od galaretki - przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudź (nie w lodówce, bo nie powinna stężeć).
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło, cukier, sól i zagnieć ciasto. Uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny
  3. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę (najlepiej silikonowej). Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni, aby ciasto jednolicie się upiekło. 
  4. Wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  5. Przygotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika - gdy ostygnie, wyłóż przygotowany krem budyniowy i poukładaj pokrojone na pół truskawki.
  7. Całość zalej galaretką truskawkową. Wstaw tartę z truskawkami do lodówki na godzinę, aby całość stężała.

tarta z truskawkami przepis
fot. Adobe Stock

Inne przepisy na dania z truskawkami: