Składniki na tort z bitą śmietaną:
Na biszkopt:- szklanka mąki
- szczypta soli
- 25 dag cukru
- 3 duże jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dag owoców
- 0,5 l kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietanfiksu
Sposób wykonania tortu z bitą śmietaną:
- Jajka ubijać mikserem ze szczyptą soli na gładką, puszystą masę, ciągle ubijając, dodawać cukier, do masy jajecznej dosypywać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 30 min w temp. 180 st. C, upieczone przestudzić i przekroić w poprzek na pół.
- Śmietankę ubić ze śmietanfiksem i cukrem pudrem, kremem śmietanowym przełożyć krążki i posmarować wierzch i brzegi tortu.
- Owoce umyć, osuszyć i wysypać na wierzch, tort z bitą śmietaną wstawić do lodówki lub zamrażarki, wyjąć na godzinę przed podaniem, pokroić.