Sałatka z kalarepą - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.

Opublikowano: 22.09.2014, 07:00
Reklama
Ilość kalorii: 183
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kalarepka
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżka stołowa posiekanej zielonej pietruszki
- 1/2 pęczka zielonej cebulki ze szczypiorku
- garść orzeszków pinii
Reklama
Sos:
- 15 ml soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na sałatkę z kalarepą!
- Kalarepę i marchewkę umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój: kalarepkę w cienkie plasterki, a marchewkę w cieniutkie paseczki (możesz to zrobić nożem do warzyw).
- Pietruszkę i zieloną cebulę drobno posiekaj.
- Wszystkie warzywa przesyp do dużej miski.
- Przygotuj sos: ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj.
- W małej miseczce wymieszaj sok z limonki i oliwę, dodaj sól, pieprz oraz czosnek.
- Warzywa polej sosem, wymieszaj, a na koniec posyp orzeszkami pinii.
- Podawaj np. z pieczonym mięsem lub jako samodzielną małą przekąskę.
Materiały prasowe, Tesco Zdrowy Apetyt
Reklama
Sprawdź inne przepisy:
Sałatka makaronowa z warzywami - przepis
Sałatka z kaszy gryczanej - przepis
Sałatka z makaronem i burakami - przepis
Reklama
Reklama
Reklama