Reklama
Ilość kalorii: 183
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kalarepka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżka stołowa posiekanej zielonej pietruszki
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki ze szczypiorku
  • garść orzeszków pinii
Reklama


Sos:

  • 15 ml soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na sałatkę z kalarepą!

  1. Kalarepę i marchewkę umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój: kalarepkę w cienkie plasterki, a marchewkę w cieniutkie paseczki (możesz to zrobić nożem do warzyw).
  2. Pietruszkę i zieloną cebulę drobno posiekaj.
  3. Wszystkie warzywa przesyp do dużej miski.
  4. Przygotuj sos: ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj.
  5. W małej miseczce wymieszaj sok z limonki i oliwę, dodaj sól, pieprz oraz czosnek.
  6. Warzywa polej sosem, wymieszaj, a na koniec posyp orzeszkami pinii.
  7. Podawaj np. z pieczonym mięsem lub jako samodzielną małą przekąskę.

Materiały prasowe, Tesco Zdrowy Apetyt

Reklama

Sprawdź inne przepisy:

Sałatka makaronowa z warzywami - przepis
Sałatka z kaszy gryczanej - przepis
Sałatka z makaronem i burakami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama