Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 6 jajek
- szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Na krem:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- polewa czekoladowa
- mandarynki do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pyszne ciasto - zebrę!
- Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę, dodaj cukier i miksuj do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Dodaj żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
- Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki.
- Dno kwadratowej tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej 3/4 gotowej masy.
- Do pozostałego ciasta dodaj kakao, wymieszaj łyżką i wylej fantazyjnie na ciasto.
- Lekko zamieszaj patyczkiem do szaszłyków.
- Piecz w temperaturze 170 stopni C przez 40 minut.
- Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką i mieszaj, aż krem będzie gęsty.
- Kremem przełóż blaty ciasta i lekko dociśnij.
- Polewę podgrzej w kąpieli wodnej, polej nią ciasto i udekoruj podzielonymi na cząstki mandarynkami.