Składniki:
- udziec indyczy (ok. 1,3 kg)
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego estragonu
- 3 łyżki oleju
- 150 ml białego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na indyka z estragonem!
- Mięso opłucz, osusz. Możesz wykroić kość.
- Natrzyj solą i pieprzem.
- Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.
- Rozetrzyj z listkami estragonu i olejem.
- Marynatą natrzyj mięso, przykryj, wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia udziec podlej winem i piecz w przykrytym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni C przez 70-80 min. Co jakiś czas zdejmij pokrywę i polej mięso sosem.
- Pod koniec pieczenia sprawdź, czy mięso jest już upieczone. Wbij szpikulec w udziec, jeśli wypływa z niego przezroczysty płyn - mięso jest gotowe.