Składniki:
- 2 duże polędwiczki wieprzowe (ok. 70 dag)
- 12 plasterków wędzonego boczku
- 15 dag pomidorków koktajlowych
- mała cukinia
- mały ząbek czosnku
- 1/2 pęczka bazylii
- 7 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Polędwiczki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w 12 plasterków. Natrzyj świeżo zmielonym pieprzem, owiń w plasterki boczku i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane polędwiczki, smaż po 4 minuty z obu stron na rumiany kolor. Przełóż na talerz, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 10 minut.
- Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w półplasterki. Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Na tłuszcz ze smażenia mięsa włóż cukinię, pomidorki i rozgnieciony czosnek. Smaż 10 minut, mieszając co jakiś czas. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj porwane listki bazylii. Mięso wyjmij z piekarnika, podawaj z jarzynami.