Udka w miodzie - przepis na pysznego kurczaka w miodzie

Udka w miodzie najlepiej podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Jeśli chcesz, dorzuć do marynaty więcej pikantnych przypraw - to będzie ciekawe połączenie smaków.
Weronika Kwaśniak / 24.02.2021 16:44
DRUKUJ PRZEPIS
Udka w miodzie - przepis na pysznego kurczaka w miodzie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 pałek z kurczaka,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki miodu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę).
Przygotowanie:

Udka w miodzie to danie obiadowe, które przygotujesz bez większego wysiłku. Wystarczy umieścić kurczaka w przygotowanej marynacie (najlepiej na całą noc), a potem piec w 180 stopniach C.

  1. Z podanych składników przygotuj marynatę do kurczaka w miodzie.
  2. Posmaruj nią pałki kurczaka i odstaw do lodówki na całą noc.
  3. Zamarynowane mięso przełóż do rękawa do pieczenia i piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Udka w miodzie gotowe!
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA