Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 10 dag masła
- 20 dag mąki
- szklanka wody
- 5 dużych jajek
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 25 dag sera białego
- łyżka majonezu
- kawałki różnokolorowej papryki
- 5 dag szynki w kawałku
- 1/2 czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ptysie na słono!
- Do garnka wlej wodę, dodaj masło i odrobinę soli.
- Doprowadź do wrzenia.
- Mąkę przesiej przez sito i wsyp do wrzącego płynu. Zmniejsz ogień pod garnkiem.
- Mieszaj energicznie do czasu, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odstawać od ścianek rondla.
- Zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj.
- Gdy ciasto lekko przestygnie, wbijaj do niego kolejno jajka, mieszając mikserem.
- Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej lub zwiniętego z pergaminu rożka i wyciskaj na blaszkę podłużne ptysie.
- Wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 20 minut, aż ptysie będą suche i rumiane. Wystudź.
- Z papryki usuń pestki.
- Cebulę obierz.
- Paprykę, cebulę i szynkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z serkiem i majonezem.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wystudzone ptysie przekrój w poprzek.
- Włóż do środka paprykową sałatkę i przykryj drugą połówką ptysia.