Reklama

Świąteczny obiad powinien być równie uroczysty co Wigilia i składać się z ciepłych i zimnych przystawek, zupy, dania głównego i deseru. W końcu święta Bożego Narodzenia to jedyny czas w roku, kiedy możemy bezkarnie zajadać się różnymi pysznościami.

Reklama

My proponujemy wspaniałe dania na bożonarodzeniowy obiad, np. soczystą karkówkę nadziewaną owocami, tradycyjnego kurczaka wg przepisu Magdy Gessler, pierś z gęsi w winie lub polędwiczki w pieprzu.

Spis treści:

  1. Przystawki
  2. Zupy
  3. Dania główne mięsne
  4. Dania główne jarskie
  5. Desery

Przystawki na świąteczny obiad

Mogą to być przystawki przygotowywane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na świątecznym stole może pojawić się deska wędlin (najlepiej od lokalnego producenta), wędzone ryby, ryby w galarecie, a także pasztety mięsne i wegetariańskie.

Przystawki warto urozmaicić o domowe przetwory - do mięs i pasztetów doskonale pasują powidła śliwkowe lub dynia w occie.

Przekąski z łososia na szybko
Schab po warszawsku
Pasztet drobiowy
Pasztet wegetariański
Śledzie po kaszubsku
Tatar ze śledzia
Szynka z szybkowara

fot. Adobe Stock

Zupy na świąteczny obiad

Po czerwonym barszczu i zupie grzybowej warto odmienić smaki. Na świątecznym obiedzie świetnie sprawdzi się zupa cebulowa podawana z grzankami, gęste rozgrzewające zupy gulaszowe lub z warzyw strączkowych oraz zupy krem np. z marchwi lub białych warzyw.

Zupa cebulowa
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa marchewkowa
Grochówka z boczkiem
Zupa rybna
Zupa gulaszowa

Przepisy na dania główne mięsne

Prym wśród dań głównych serwowanych na świąteczny obiad, wiedzie pieczony schab ze śliwką. Równie uroczystym daniem będzie także pieczona kaczka albo gęś.

Do mięsnych możesz podać ziemniaki - pieczone albo z wody, ryż lub kaszę - gryczaną albo bulgur. Warto zadbać o charakterystyczne w smaku dodatki - kiszone ogórki, tarte buraczki na ciepło albo grzybki z octu. Dopełnieniem niech będą sosy - jeśli mięso nie jest przygotowywane w sosie własnym, podaj sos z podgrzybków albo sos musztardowy.

Pieczona gęś faszerowana
Kotlety mielone z grzybami
Polędwiczki wieprzowe
Tradycyjna szynka pieczona
Schab zapiekany z pieczarkami

Schab w sosie własnym
Kaczka pieczona

Przepisy na dania główne jarskie

Na świątecznym stole doskonale odnajdą się również pieczone lub smażone ryby. Najpopularniejszą z nich jest łosoś - jest prosty i szybki w przygotowaniu. Najlepiej upiec go w piekarniku i podać z cytryną i koperkiem.

Pyszne i soczyste są także: dorsz, miruna i sandacz. Do ryb podaj surówkę z białej kapusty, selera albo marchewki i jabłka.

Aromatyczny łosoś z piekarnika
Łosoś w cieście francuskim
Prosty przepis na mirunę
Dorsz pieczony
Sandacz z piekarnika
Szczupak z chrzanem

fot. Adobe Stock

Desery na świąteczny obiad

Te wszystkie żmudne przygotowania przed świętami są po to, by 25. i 26. grudnia nie musieć robić już nic. Wiele ciast z pewnością pozostanie z Wigilii.

Jeśli jednak chcesz czymś zaskoczyć gości, postaw na coś zupełnie innego, a jednocześnie prostego w wykonaniu - czekoladowe ciasto bez pieczenia, tiramisu podawane w pucharkach albo po prostu samodzielnie przygotowane lody.

Tiramisu
Domowe lody
Błyskawiczne ciasto czekoladowe

Reklama

Więcej świątecznych przepisów:

Reklama
Reklama
Reklama