Z łososia usuń skórę i pokrój w dość drobną kostkę.
Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, posól.
Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cebula się zeszkli.
Wtedy dodaj łososia, dopraw pieprzem cytrynowym i całość smaż 5 minut.
Zdejmij z ognia, dosyp umyty, osuszony i posiekany koperek, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Odstaw, żeby farsz całkowicie ostygł.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą i zalej wrzącą wodą, mieszaj łyżką, a kiedy masa już ostygnie na tyle, że można będzie włożyć rękę, zacznij wyrabiać ciasto na pierogi.
Kiedy stanie się gładkie i jednolite, przykryj je ściereczką, żeby nie obeschło.
Odrywaj kawałek ciasta, wałkuj dość cienki placek, podsypując niewielką ilością mąki i wycinaj kółka szklanką.
Na środku każdego koła kładź trochę farszu, składaj na pół i bardzo dokładnie zlepiaj brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę, z solą i niewielką ilością oleju. Pierogi z łososiem gotuj partiami przez kilka minut.
Spróbuj unikać tych pomyłek, aby cieszyć się zawsze najwyższą jakością ryby:
Ości
Dokładnie sprawdź każdy kawałek ryby przed marynowaniem czy pieczeniem. Łosoś ma ich niewiele, natomiast bagatelizowanie nawet tych większych może skończyć się fatalnie w skutkach
Solenie
Przyrządzany kawałek powinnaś doprawić solą tuż przed pieczeniem, gotowaniem na parze lub smażeniem. Wcześniejsze osolenie skutkuje wyparowaniem znacznej ilości wody i przesuszeniem łososia
Przewracanie
Zbyt intensywne przekładanie kawałka mięsa podczas grillowania lub smażenia sprawi, że zacznie się rozwarstwiać. Pozostaw go na 2 minuty i piecz równomiernie bez przekładania szpatułką w inne miejsca
Jeśli chcesz przygotować pyszny tatar z łososia, najlepiej będzie sięgnąć po dwa rodzaje ryby: wędzoną i marynowaną. Do smaku dodaj także nieco słodyczy: żurawinę, syrop klonowy oraz nektar z pomarańczy. Do tatara z łososia warto dodać także koperek i świeżą rukolę. Zobacz ten pyszny przepis.
Roladki z tortilli z łososiem wędzonym to przekąska na domową imprezę, którą zrobisz w kilkanaście minut. Domowa tortilla może się kruszyć, dlatego na roladki z łososiem wybierz gotową tortillę ze sklepu.
Jeżeli lubisz dania w stylu azjatyckim, koniecznie wypróbuj przepis na łososia z piekarnika. W marynacie możesz zredukować ilość imbiru, aby była mniej pikantna.
Przed włożeniem do piekarnika rybę warto obsmażyć na patelni z masłem. Dzięki temu będzie ładnie zrumieniona. Skróć jednak wtedy czas pieczenia o 10 min.
Makaron wstążki, we włoskiej kuchni nazywany mianem fettuccine, to jedna z jego najelegantszych form, niezwykle efektownie prezentująca się na talerzu.