Stek z tuńczyka na 2 sposoby. Sprawdzone przepisy

stek z tuńczyka fot. Adobe Stock, Piotr Krzeslak
Stek z tuńczyka nie powinien być mocno posolony, bo zrobi się suchy. Umieść go na mocno rozgrzanej patelni (np. grillowej) i smaż przez 2 minuty z każdej strony.
Weronika Kwaśniak / 19.01.2022 13:37
stek z tuńczyka fot. Adobe Stock, Piotr Krzeslak

Stek z tuńczyka to wykwintne danie, idealne np. na kolację dla dwojga lub świąteczny obiad. Ważne jest, aby nie trzymać go na patelni zbyt długo - przesmażony stanie się twardy i suchy. Stek z tuńczyka nie potrzebuje dużej ilości przypraw. Wystarczy trochę soli i pieprzu.

Przepis na grillowany stek z tuńczyka

Składniki:

  • stek z tuńczyka o wadze ok. 200 g,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka oliwy,
  • odrobina soli,
  • odrobina pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Stek z tuńczyka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Skrop stek z tuńczyka oliwą i sokiem z cytryny. Lekko dopraw solą i pieprzem.
  3. Doprawiony stek z tuńczyka umieść na 30 minut w lodówce.
  4. Patelnię grillową mocno rozgrzej i dopiero wtedy ułóż na niej rybę. Grilluj po 2 minuty (maksymalnie 3, jeśli masz obawy, że będzie surowa) z każdej strony.

stek z tuńczyka grillowany
fot. Stek z tuńczyka grillowany/Adobe Stock, FomaA

Stek z tuńczyka z pesto

Składniki:

  • stek z tuńczyka o wadze ok. 200 g,
  • pieprz,
  • sól,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka soku z cytryny.

Na pesto:

  • pęczek liści bazylii,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka wody,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Stek z tuńczyka umyj i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj go solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj pesto z bazylii. Wszystkie składniki na pesto umieść w blenderze i zmiksuj.
  3. Schłodzony stek z tuńczyka umieść na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
  4. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Ugrillowany stek z tuńczyka posmaruj z wierzchu bazyliowym pesto. Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej wyrazisty smak, posyp wierzch dania czerwonym pieprzem.

stek z tuńczyka z pesto
fot. Stek z tuńczyka z pesto/Adobe Stock, exclusive-design

Zobacz więcej przepisów na rybne dania:

Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika to świetna alternatywa dla ryb w panierce. W naszym przepisie doprawiony jest papryczką chili, kolorowym pieprzem i cytryną.
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by w zaledwie pół godziny zrobić smaczną rybę z piekarnika.
Ryba w occie - prosty i szybki przepis
Ryba w occie - prosty i szybki przepis
Ryba w occie to jedna z ulubionych przekąsek na świątecznym stole. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 20 minut!
Mintaj w panierce, czyli klasyczny przepis na pyszną rybę
Mintaj w panierce, czyli klasyczny przepis na pyszną rybę
Mintaj w chrupiącej panierce, podawany z ziemniakami i surówką to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad.
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Do gołąbków z rybnym farszem możesz wykorzystać np. dorsza lub mintaja!
Kulebiak z rybą - przepis składniki i przygotowanie
Kulebiak z rybą - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne danie ze wschodu Polski: wypróbuj kulebiak z rybą!

Redakcja poleca

REKLAMA