Stek z tuńczyka to wykwintne danie, idealne np. na kolację dla dwojga lub świąteczny obiad. Ważne jest, aby nie trzymać go na patelni zbyt długo - przesmażony stanie się twardy i suchy. Stek z tuńczyka nie potrzebuje dużej ilości przypraw. Wystarczy trochę soli i pieprzu.
Przepis na grillowany stek z tuńczyka
Składniki:
- stek z tuńczyka o wadze ok. 200 g,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka oliwy,
- odrobina soli,
- odrobina pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Stek z tuńczyka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
- Skrop stek z tuńczyka oliwą i sokiem z cytryny. Lekko dopraw solą i pieprzem.
- Doprawiony stek z tuńczyka umieść na 30 minut w lodówce.
- Patelnię grillową mocno rozgrzej i dopiero wtedy ułóż na niej rybę. Grilluj po 2 minuty (maksymalnie 3, jeśli masz obawy, że będzie surowa) z każdej strony.
fot. Stek z tuńczyka grillowany/Adobe Stock, FomaA
Stek z tuńczyka z pesto
Składniki:
- stek z tuńczyka o wadze ok. 200 g,
- pieprz,
- sól,
- łyżka oliwy,
- łyżka soku z cytryny.
Na pesto:
- pęczek liści bazylii,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- łyżka oliwy,
- łyżka wody,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Stek z tuńczyka umyj i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj go solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- W tym czasie przygotuj pesto z bazylii. Wszystkie składniki na pesto umieść w blenderze i zmiksuj.
- Schłodzony stek z tuńczyka umieść na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
- Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.
- Ugrillowany stek z tuńczyka posmaruj z wierzchu bazyliowym pesto. Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej wyrazisty smak, posyp wierzch dania czerwonym pieprzem.
fot. Stek z tuńczyka z pesto/Adobe Stock, exclusive-design
Zobacz więcej przepisów na rybne dania:
Mintaj z piekarnika - szybki przepis na rybę z piekarnika
Mintaj z piekarnika to świetna alternatywa dla ryb w panierce. W naszym przepisie doprawiony jest papryczką chili, kolorowym pieprzem i cytryną.
Dorsz pieczony - łatwy i szybki przepis na pyszną rybę
Dorsz pieczony to pomysł na zdrowy, szybki i pyszny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by w zaledwie pół godziny zrobić smaczną rybę z piekarnika.
Ryba w occie - prosty i szybki przepis
Ryba w occie to jedna z ulubionych przekąsek na świątecznym stole. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 20 minut!
Mintaj w panierce, czyli klasyczny przepis na pyszną rybę
Mintaj w chrupiącej panierce, podawany z ziemniakami i surówką to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad.
Zupa rybna - przepis składniki i przygotowanie
Zobacz przepis na wigilijną zupę rybną z pulpecikami! Spróbuj!
Gołąbki z rybnym farszem - przepis składniki i przygotowanie
Do gołąbków z rybnym farszem możesz wykorzystać np. dorsza lub mintaja!
Kulebiak z rybą - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne danie ze wschodu Polski: wypróbuj kulebiak z rybą!