POLECAMY

3 sposoby jak nie wysuszyć ryby, aby cieszyć się doskonałym stekiem z tuńczyka!

Stek z tuńczyka to niebywały rarytas, który z pewnością zasmakuje wielbicielom soczystych i treściwych ryb – sprawdź nasze przepisy i porady!
Sylwia Kazimierczuk / 11 miesięcy temu
3 sposoby jak nie wysuszyć ryby, aby cieszyć się doskonałym stekiem z tuńczyka! fot. Fotolia

Jak nie wysuszyć steku z ryby?

  • do marynaty nie należy dodawać zbyt dużej ilości soli
  • patelnia powinna być odpowiednio rozgrzana, najlepiej grillowa
  • czas smażenia lub pieczenia powinien być stosunkowo krótki – przykładowo stek z tuńczyka powinien być smażony przez 1,5-2 minut z każdej strony

Stek z tuńczyka na parze

Oto składniki na stek z tuńczyka na parze:

  • 2-3 kawałki surowego tuńczyka
  • ocet balsamiczny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pęczek pietruszki

Jak zrobić stek z tuńczyka na parze?

Dokładnie oczyszczamy kawałek tuńczyka. Następnie Przyprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy z dodatkiem octu balsamicznego i odstawiamy na godzinę do lodówki. Gotujemy na parze przez 10 minut. Siekamy pęczek pietruszki. Posypujemy nim gotową porcję ryby. Tak przygotowana ryba jest doskonałym pomysłem na obiad.

Stek z tuńczyka z sosem

Oto składniki na stek z tuńczyka z sosem:

  • 2-3 kawałki surowego tuńczyka
  • 2 średnie pomidory
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżka miodu
  • łyżeczka srirrachy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić stek z tuńczyka z sosem?

Przygotowujemy sos na bazie oliwy z oliwek, wyciśniętego soku z cytryny, miodu, srirrachy. Siekamy pomidory lub kroimy w drobna kostkę. Następnie doprawiamy kawałki tuńczyka solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni przez 2 minuty z każdej strony, przestrzegając czasu obróbki. Tak przygotowany stek z tuńczyka ciekawie komponuje się z dowolną sałatką.

Stek z tuńczyka ze szpinakiem

Oto składniki na stek z tuńczyka ze szpinakiem:

  • 2-3 kawałki surowego tuńczyka
  • śmietana 18%
  • 300 g mielonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić stek z tuńczyka ze szpinakiem?

Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie dolewamy śmietanę i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Wkładamy kawałki tuńczyka i doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kolejne 10 minut. Tak przyrządzoną ryba możemy serwować z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/5 miesięcy temu
przepisy super, co prawda przywykłam do puszkowego tuńczyka (jednak sto razy łatwiej dostać) ale czas chyba spóbować coś poza klasyką :)
/5 miesięcy temu
porady z pewnością się przydadzą :) kolejny przepis z tuńczykiem do zrobienia!