Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- opakowanie makaronu (najlepiej penne lub fusilli)
- filet z łososia (600 g)
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml śmietanki 30%
- 6 łyżek ostrej musztardy
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
- 1 cytryna
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
- W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w talarki białą część pora.
- Wszystko duś na małym ogniu, dodaj śmietankę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Miód i musztardę wymieszaj ze sobą.
- Posmaruj filet z łososia tą marynatą.
- Ułóż go na blaszce i piecz 15 minut w 200 stopniach.
- Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i wyłóż na talerz.
- Posyp szczypiorkiem, a na wierzchu ułóż, porwanego na kawałki za pomocą dwóch widelców, upieczonego łososia.
- Udekoruj cząstkami cytryny.
Zobacz też:
Cannelloni z mięsem mielonym Sałatka z makaronem i kurczakiem Zapiekanka makaronowa