Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 filety z łososia ze skórą, o wadze około 1 kg
- 10 dag ajwaru (pasty paprykowej)
- 2 łyżki miodu
- 2 cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na rybę z ajwarem!
- Przygotuj marynatę: w misce wymieszaj pastę paprykową, sos sojowy, miód i sok wyciśnięty z cytryn.
- Filety z łososia pokrój wzdłuż na paski o szerokości 2 cm każdy.
- Pokrojone kawałki włóż na 20 minut do marynaty.
- Łososia ułóż na folii aluminiowej, skropionej oliwą, zawijając jej boki tak, by przykryły rybę.
- Grilluj ją nad żarem, pod przykryciem, około 10 minut z każdej strony.
Zobacz więcej przepisów na grilla:
Sałatka z serem feta - przepis video
Ryby z grilla - przepis
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis
Karkówka w piwie - przepis
Cevapcici - przepis na grilla