Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 40 dag makaronu, np. świdry
- 10 dag sera z niebieską pleśnią
- 20 dag fileta z łososia bez skóry
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na łososia w sosie śmietanowym!
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź.
- Łososia pokrój w sporą kostkę, posól i podsmaż na patelni.
- Ser pokrusz na mniejsze kawałki i rozpuść w małym garnku, stale mieszając.
- Do rozpuszczonego sera dodaj posiekany czosnek, kremówkę i podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
- Sos wymieszaj z łososiem, a następnie połącz z makaronem.