Składniki:
- filet z łososia (ok. 75 dag)
- 1 cytryna
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filet opłucz, osusz. Pokrój na 4 porcje.
- Cytrynę dokładnie wyszoruj, opłucz, sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok.
- Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, natrzyj skórką z cytryny, skrop winem. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
- Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Każdy posmaruj z jednej strony oliwą. Połóż na nim porcję ryby, posyp ją listkami rozmarynu. Dość luźno zawiń w folię.
- Rybę ułóż na ruszcie grilla. Piecz ok. 10 min. W połowie pieczenia obróć ją. Podawaj obłożoną plasterkami cytryny.