Składniki:
- 12 dag pieczarek
- cebula
- 3 łyżki oleju
- pęczek natki
- 7 dag ugotowanego ryżu
- 50 dag fileta z łososia
- 250 ml mleka
- 275 g ciasta francuskiego
- żółtko
Sos:
- 60 ml białego wina
- 40 dag śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kulebiaka z łososiem i pieczarkami. Możesz go zaserwować na wigilijnym stole jako jedną z 12 tradycyjnych potraw!
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Pieczarki oczyść, pokrój.
- Cebulę posiekaj, zeszklij.
- Dodaj pieczarki, przesmaż aż puszczą sok, dopraw.
- Przełóż do miski, wymieszaj z ryżem i 1/2 pęczka natki.
- Filety oczyść z łusek, opłucz, osusz.
- Włóż do rondla, zalej mlekiem, zagotuj.
- Zmniejsz ogień, dopraw pieprzem i gotuj około 5 minut bez przykrycia.
Sałatka śledziowa na święta - przepis
- Rybę wyjmij, usuń skórę, mięso podziel, wymieszaj z pieczarkami i cebulą, dopraw.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na 2 prostokąty o szerokości mniej więcej 11 i 14 cm. Mniejszy połóż na blasze, ponakłuwaj widelcem.
- Wyłóż na niego farsz pozostawiając czyste brzegi.
- Brzegi posmaruj żółtkiem rozkłóconym z odrobiną wody.
- Przykryj drugim płatem, dokładnie zlep brzegi.
- Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
Wigilijna kapusta postna - przepis
- Piecz w 200 stopniach (najlepiej z termoobiegiem) przez około 30 minut.
- Przygotuj sos. Śmietankę i wino wlej do rondla, dodaj sól i pieprz.
- Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Uważaj, aby się nie przypalił.
- Dodaj posiekaną natkę.