Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 dag płatów lasagne
- 50 dag ricotty lub tłustego twarożku śmietankowego
- 5 dag kremówki
- 20 dag wędzonego łososia w plasterkach
- 2 ogórki
- pęczek koperku
Dodatki:
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w dużym płaskim garnku. Płaty lasagne wkładaj kolejno do osolonego wrzątku, tak żeby się nie posklejały. Ugotuj al dente. Wyjmij delikatnie na sitko i przelej zimną wodą, osącz i ostudź.
- Schłodzoną śmietanę ubij na krem i zmiksuj z serem. Dodaj bazylię. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką otartą z cytryny, sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem.
- Ogórki umyj, obierz i pokrój wzdłuż na wstążki. Koperek umyj, osącz i posiekaj.
- Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż płat lasagne. Posmaruj serkiem, posyp koperkiem, obłóż ogórkami oraz plasterkami łososia. W ten sam sposób ułóż pozostałe warstwy składników, tak aby na wierzchu znalazł się makaron. Przykryj i odstaw do lodówki na 2–3 godziny.
- Po schłodzeniu wyłóż na półmisek. Ostrożnie zdejmij folię i pokrój na grube plastry. Lasagne udekoruj gałązkami koperku.