Składniki:
- 15 dag wędzonego łososia (w całości),
- 15 dag marynowanego łososia (w całości),
- 5 dag żurawiny,
- 5 łyżek nektaru żurawinowego,
- 1 łyżeczka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka oliwy,
- świeżo mielony czerwony pieprz,
- pęczek koperku.
Przygotowanie:
Możesz przygotować pyszny tatar z łososia wędzonego lub marynowanego. Najlepiej połączyć te smaki, aby uzyskać doskonałą, orzeźwiającą przekąskę z łososia. Możesz podać go z dowolną sałatą, pieczywem albo samodzielnie. Zobacz najlepszy przepis na tatar z łososia.
Sposób przygotowania:
- W małym garnku zagotuj na niewielkim ogniu nektar i żurawinę. Gotuj tak długo, aż owoce puszczą sok.
- Dodaj do nich syrop klonowy i lekko rozgnieć żurawinę. Jeszcze chwilę gotuj, aby powstała masa.
- Oba rodzaje łososia pokrój, wymieszaj z oliwą i pieprzem.
- Koperek drobniutko posiekaj i dodaj do tatara.
- Na talerzu ułóż gotowy tatar z łososia (możesz użyć specjalnej foremki).
- Podawaj z sosem żurawinowym.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.11.2019.
Czytaj także:
Łosoś w folii z piekarnika
Pomysły na dania z łososia
Tatar z pstrąga