Tatar z łososia - przepis na pyszną przekąskę

Tatar z łososia będzie najsmaczniejszy, jeśli użyjesz 2 rodzajów ryby - marynowanej i wędzonej. Dla podkręcenia smaku konieczny jest syrop klonowy.
Małgorzata Machnicka / 20.11.2019 03:58
DRUKUJ PRZEPIS
Tatar z łososia - przepis na pyszną przekąskę Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Ilość kalorii: 170 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag wędzonego łososia (w całości),
  • 15 dag marynowanego łososia (w całości),
  • 1 duże jabłko,
  • 5 dag żurawiny,
  • 5 łyżek nektaru żurawinowego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • świeżo mielony czerwony pieprz,
  • pęczek koperku.
Przygotowanie:

Tatar z łososia to idealna przystawka na elegancką kolację. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. 

Łosoś w naszym przepisie doprawiony jest syropem klonowym, jabłkiem i żurawiną, ale doskonale smakuje również podany bardziej wytrawnie - z sosem sojowym i szalotką.

  1. Jabłko umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cieniutkie plasterki. Lepiej nie obierać go ze skórki.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na niej rozłóż plastry jabłek tak, aby nie nachodziły na siebie.
  4. Susz 20 minut w temperaturze 150 stopni.
  5. W małym garnku gotuj na niewielkim ogniu nektar i żurawinę tak długo, aż owoce puszczą sok.
  6. Dodaj do nich syrop klonowy i lekko rozgnieć żurawinę.
  7. Oba rodzaje łososia pokrój, wymieszaj z oliwą i pieprzem.
  8. Koperek drobniutko posiekaj i dodaj do tatara.
  9. Na talerzach ułóż ozdobne stosiki z plasterków jabłka i tatara.
  10. Polej sosem żurawinowym. Tatar z łososia gotowy!

Więcej przepisów z łososiem w roli głównej:
Wrap z łososiem - przepis Ani Starmach

Łosoś w cieście francuskim i inne pomysły

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)