Dodaj jabłko i syrop klonowy - to najlepszy przepis na pyszny tatar z łososia

Jeśli chcesz przygotować pyszny tatar z łososia, najlepiej będzie sięgnąć po dwa rodzaje ryby: wędzoną i marynowaną. Do smaku dodaj także nieco słodyczy: żurawinę, syrop klonowy oraz nektar z pomarańczy. Do tatara z łososia warto dodać także koperek i świeżą rukolę. Zobacz ten pyszny przepis.
Małgorzata Machnicka / 01.12.2022 15:58
DRUKUJ PRZEPIS
Dodaj jabłko i syrop klonowy - to najlepszy przepis na pyszny tatar z łososia fot. Adobe Stock, Richard Semik
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag wędzonego łososia (w całości),
  • 15 dag marynowanego łososia (w całości),
  • 5 dag żurawiny,
  • 5 łyżek nektaru żurawinowego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • świeżo mielony czerwony pieprz,
  • pęczek koperku.
Przygotowanie:

Możesz przygotować pyszny tatar z łososia wędzonego lub marynowanego. Najlepiej połączyć te smaki, aby uzyskać doskonałą, orzeźwiającą przekąskę z łososia. Możesz podać go z dowolną sałatą, pieczywem albo samodzielnie. Zobacz najlepszy przepis na tatar z łososia.

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku zagotuj na niewielkim ogniu nektar i żurawinę. Gotuj tak długo, aż owoce puszczą sok.
  2. Dodaj do nich syrop klonowy i lekko rozgnieć żurawinę. Jeszcze chwilę gotuj, aby powstała masa.
  3. Oba rodzaje łososia pokrój, wymieszaj z oliwą i pieprzem.
  4. Koperek drobniutko posiekaj i dodaj do tatara.
  5. Na talerzu ułóż gotowy tatar z łososia (możesz użyć specjalnej foremki).
  6. Podawaj z sosem żurawinowym.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 20.11.2019.

Czytaj także:
Łosoś w folii z piekarnika
Pomysły na dania z łososia
Tatar z pstrąga
 

DRUKUJ PRZEPIS