Składniki:
- po 30 dag fileta z pstrąga i dorsza
- szklanka pokruszonego miękiszu chleba
- 3 łyżki wermutu
- białko
- natka
- 10 dag filetu z łososia
Na sos:
- 3 posiekane szalotki
- łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- szklanka kremówki
- 3 łyżki serka mascarpone
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Filety opłucz, każdy przekrój na pół, oprósz solą i pieprzem.
- Miękisz chleba zalej wermutem. Po kilku minutach dodaj białko, posiekaną natkę pietruszki i łososia. Wyrób masę, dopraw.
- Masę rozłóż na filetach. Filety zwiń, tworząc roladki. Każdą owiń bawełnianą nicią. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Szalotki zeszklij na maśle i oleju. Dodaj śmietanę i serek, zagotuj, dopraw. Polej roladki, piecz 35 min w temp. 195 st. C.