Pieczony łosoś z grzybami

Najlepszy z borowikami!
/ 14.08.2013 03:42
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczony łosoś z grzybami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 310 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 dzwonka łososia
  • pół cytryny
  • 3 łyżki stopionego masła lub oleju
  • 25 dag grzybów, np. borowików, maślaków
  • cebula
  • 100 ml śmietany
  • łyżeczka mąki
  • 1–2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, polej tłuszczem. Piecz 20 min w 200 st. C.  
  2. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w talarki, zeszklij na pozostałym tłuszczu. Dodaj grzyby, przesmaż, przypraw, podlej odrobiną wody, podduś.
  3. Grzyby wyłóż na rybę. Całość polej śmietaną rozmieszaną z mąką i doprawioną. Posyp tartą bułką i startym serem. Piecz ok. 15 min w 200 st. C.
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: grzyby
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/21.12.2018 19:07
Super przepis! Tyle ża ja łososia norweskiego do folii nie wkładam a w naczyniu żaroodpornym z przykrywka. Jakoś tak dla mnie bardziej zdrowo
/05.10.2018 16:51
Sezon grzybowy w pełni. Jutro rano na grzyby i po łososia:-) Kolacja jak znalazł:-)
/19.09.2018 21:00
NAprawde nie wiem, dlaczego Polacy nie lubią ryb. Przecież przygotowanie takiego łososia naprawdę nie jest trudne