Składniki:
- 4 dzwonka łososia
- pół cytryny
- 3 łyżki stopionego masła lub oleju
- 25 dag grzybów, np. borowików, maślaków
- cebula
- 100 ml śmietany
- łyżeczka mąki
- 1–2 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Ułóż w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu, polej tłuszczem. Piecz 20 min w 200 st. C.
- Grzyby oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w talarki, zeszklij na pozostałym tłuszczu. Dodaj grzyby, przesmaż, przypraw, podlej odrobiną wody, podduś.
- Grzyby wyłóż na rybę. Całość polej śmietaną rozmieszaną z mąką i doprawioną. Posyp tartą bułką i startym serem. Piecz ok. 15 min w 200 st. C.