Składniki:
- 20 dag ryżu długoziarnistego
- pęczek zielonych szparagów
- 15 dag wędzonego łososia
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pół cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Przemieszaj widelcem, wystudź.
- Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce, obierz do połowy. Odetnij końcówki z główką. Łodygi wrzuć na wrzątek z dodatkiem soli i cukru. Gotuj ok. 7 min, dodaj główki i gotuj jeszcze 3–4 min. Szparagi osącz, wystudź, łodygi pokrój na kawałki.
- Łososia pokrój w paski, a seler na małe kawałki.
- Przygotowane składniki wymieszaj z ryżem, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatkę ze szparagami skrop oliwą.