Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 dag świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 30 dag pomidorów
- 5 dag startego parmezanu
- 5 dag startej mozzarelli
- łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- suszone oregano i tymianek
- sól
- pieprz
- cukier
Do obłożenia:
- garść rukoli
- 6 plasterków wędzonego łososia
- 12 czarnych oliwek
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w 3/4 szklanki ciepłej wody, dodaj 3 łyżki mąki. Odstaw na 30 minut. Do rozczynu przesiej mąkę z solą. Wlej oliwę. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 1–2 godz. do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
- Pomidory obierz, pokrój, zagotuj z oliwą. Dopraw czosnkiem, solą, cukrem, oregano, tymiankiem i pieprzem. Gotuj ok. 15 minut, aż sos będzie gęsty.
- Ciasto zagnieć, podziel na 2 części, rozwałkuj na 2 cienkie placki. Ułóż je na posmarowanych oliwą blachach, odstaw na 30 minut do podrośnięcia.
- Placki posmaruj sosem, posyp parmezanem i mozzarellą. Brzegi posmaruj oliwą. Piecz 15 minut (200 st.). Obłóż rukolą, łososiem i oliwkami. Skrop sokiem cytrynowym i oliwą.