Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- pęczek cienkiego szczypiorku
- 15 dag filetu z łososia
- szalotka
- 3 łyżki tartego ostrego sera
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Osusz i ułóż na blasze. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. Następnie odetnij wierzchy, ziemniaki wydrąż.
- Szalotkę posiekaj, przesmaż na maśle. Szczypiorek opłucz, posiekaj. Łososia oczyść z ości i pokrój w kostkę. Miąższ ziemniaczany wymieszaj ze szczypiorkiem, tartym serem, łososiem i szalotką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przygotowanym farszem nadziej wydrążone ziemniaki i raz jeszcze ustaw na blasze. Piecz 20 minut w temp. 200 st., aż wierzch stanie się złocisty, a ryba będzie upieczona.