Składniki:
- 50 dag filetu z wędzonego łososia (bez skóry)
- 2 słoiczki grubego kawioru z ikry ryb łososiowatych (20 dag)
- szklanka śmietany 30%
- 25 dag mielonego twarożku śmietankowego
- szklanka bulionu warzywnego
- awokado
- pęczek koperku
- 2 łyżki żelatyny
- łyżeczka tartego chrzanu
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zachwyci gości smakiem i wyglądem! Zobacz przepis na terrinę z łososia!
- W gorącym bulionie warzywnym rozpuść żelatynę.
- Śmietanę ubij, wymieszaj z mielonym twarożkiem oraz kawiorem.
- Dopraw do smaku chrzanem, sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem.
- Dodaj 1/2 ostudzonej żelatyny.
- Formę keksową wyłóż folią spożywczą i napełnij masą śmietanową z kawiorem.
- Posyp posiekanym koprem i obłóż pokrojonym na kawałki łososiem.
- Na wierzchu ułóż cząstki awokado. Skrop sokiem z cytryny.
- Posmaruj tężejącą galaretką.
- Zastudź, wstawiając na kilka godzin do lodówki.