Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- filet z łososia ze skórą
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Na sos ziołowy:
- pęczek ulubionych ziół (bazylia, oregano, melisa, mięta)
- 100 ml śmietanki kremowej
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 100 ml gęstej śmietany lub jogurtu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na grillowanego łososia z sosem!
- Przygotuj sos: listki ziół oderwij od gałązek, włóż do rondelka.
- Dodaj kremówkę i na małym ogniu zagotuj.
- Odstaw z ognia, zmiksuj.
- Dopraw solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj z gęsta śmietaną (18%).
- Filet z łososia pokrój na kawałki, oprósz solą, pieprzem i ziołami.
- Na folii ułóż porcje łososia, skrop sokiem z cytryny i przykryj wiórkiem masła.
- Całość zawiń w folię.
- Połóż na rozgrzanym grillu i piecz około 10 minut.
- W połowie pieczenia odwróć na drugą stronę.
- Podawaj z sosem.
Zobacz więcej przepisów na grilla:
Sałatka z serem feta - przepis video
Ryby z grilla - przepis
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis
Karkówka w piwie - przepis
Cevapcici - przepis na grilla