Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- 1,5 szklanki mleka
- ząbek czosnku
- 6 żółtek
- 6 białek
- 15 dag kremowego twarożku
- 25 dag wędzonego łososia
- gałka muszkatołowa
- masło i parmezan do foremek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na suflet z łososiem!
- Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę, rozmieszaj.
- Wlej mleko i mieszając, podgrzewaj, aż powstanie gładki sos.
- Gotuj go na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Dodaj czosnek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wystudź.
- Masę połącz z żółtkami, twarożkiem i posiekanym łososiem.
- Białka ubij.
- Masę wymieszaj najpierw z 1/4 piany, a potem z pozostałą.
- Foremki wysmaruj masłem, wysyp parmezanem, napełnij do 3/4 wysokości.
- Piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Zobacz więcej przepisów z łososiem:
Szparagi z łososiem - przepis
Łosoś w cieście francuskim - przepis
Roladki z łososiem - przepis
Wrap z łososiem - przepis Ani Starmach
Tarta ze szpinakiem i łososiem - przepis
Zapiekanka z kapusty i łososia - przepis